Szparagi w cieście francuskim – jak zrobić?

Szparagi w cieście francuskim – jak zrobić?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szparagi w cieście francuskim to smaczna i sycąca przekąska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Szparagi nie muszą być serwowane w wersji light. Można je serwować fikuśnie owinięte ciastem: francuskim lub kruchym. W ten sposób powstanie smaczne i sycące danie, które można podać na lunch lub kolację.

Składniki

  • ciasto francuskie gotowe
    szparagi
    jajo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szparagi umyj, przytnij i osuszysz.

  • Ciasto francuskie potnij wzdłuż dłuższej krawędzi na paski o szerokości kilku centymetrów.

  • Paski ciasta owiń wokół każdego szparaga. Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem.

  • Ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15-20 minut.

  • Gdy ciasto się zarumieni, wyjmij szparagi z pieca. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Ocena: 5