Szparagi w cieście francuskim – jak zrobić szparagi pieczone w delikatnym cieście?
Dieta wegetariańska
Szparagi nie muszą być serwowane w wersji light. Można je serwować fikuśnie owinięte ciastem: francuskim lub kruchym. W ten sposób powstanie smaczne i sycące danie, które można podać na lunch lub kolację. Szparagi w cieście francuskim zachwycają smakiem i harmonią tekstur, miękkie i jędrne szparagi i kruche, delikatne ciasto tworzą wspaniałe połączenie. Przygotowuje się je w kilka minut, resztę pozostawia działaniu temperatury.
Szparagi w cieście francuskim - dlaczego zawijam je w ciasto?
Bo prędzej czy później robię to z każdym produktem, który wpadnie mi w ręce. Uwielbiam francuskie ciasto za jego uniwersalność i za to, że nie muszę go przygotowywać samodzielnie w domu, bo to wyższa szkoła jazdy kulinarnej. Zawsze mam w lodówce opakowanie lub dwa gotowego francuza i zawijam w nie to, co akurat mi w kuchni zaczyna zbywać. Dzięki temu nie zmarnuje się żaden samotny pomidor, gruszka czy kawałek sera. A szparagi zawijam nawet jeśli mi nie zbywają, bo o to w sumie trudno. Szparagi zawijam w ciasto francuskie bo razem tworzą harmonijną parę, która zachwyci i domowników podczas codziennej kolacji i gości na imieninach. Niekoniecznie u cioci ;).
Przepis na chrupiące szparagi w cieście
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego gotowego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 jajo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi umyj, przytnij i osuszysz.
- Ciasto francuskie pokrój wzdłuż dłuższej krawędzi na paski o szerokości 1-1,5 cm.
- Paski ciasta owiń wokół każdego szparaga. Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem.
- Ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15-20 minut.
- Gdy ciasto się zarumieni, wyjmij szparagi z pieca. Podawaj na ciepło lub na zimno.