Domowe majonezy i sosy: najlepsze przepisy na sosy do jaj i zimnych mięs

Domowe majonezy i sosy: najlepsze przepisy na sosy do jaj i zimnych mięs

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Co będzie najlepsze? Majonez, chrzan, czy sos tatarski?

Jajko na twardo, różowa szynka, biała kiełbasa, soczysty schab i trzęsąca się galareta wieprzowa pysznią się już na stole. Czego im brak? Oczywiście sosu, który podkreśli i uwypukli ich smak. Począwszy od majonezu, a na chrzanie kończąc, do wyboru mamy mnóstwo wariantów. Zobaczcie sami. 

Klasyczny majonez jajeczny

Wszystko zaczęło się od tej doskonałej mieszaniny żółtek, octu i oleju. Oce i olej, dwie ciecze, które praktycznie ze sobą się nie mieszają, po dodaniu żółtak emulgują w idealnie gładką emulsję. Emulsję tak pyszną, że chcemy wciąż więcej i więcej. Majonez pasuje do gotowanych jajek, wędlin i mięs na zimno, ryb, a wielbiciele jedliby go łyżką prosto ze słoika. Wypróbujcie przepis na klasyczny majonez. 

Przepis na klasyczny majonez na żółtkach

 

 

 

Majonez w 3 minuty

Oto przepis idealny dla tych, co z różnych względów nie mogą jeść żółtek jaja kurzego. Absolutnie bezjajeczny. Niestety nie bezgrzeszny. Sporo kalorii dostarcza olej, ale przecież o to chodzi w dobrym majonezie. Cała tajemnica tkwi w sprytnym wykorzystaniu blendera ręcznego. Szybkość i siła blendera decydują o trwałości emulsji. Zrobicie go w 60 sekund!

Przepis na gęsty majonez tylko na mleku i oleju

 

 

 

Majonez wegański

Pyszny majonez bez jajek? To możliwe. Bo tajemnica dobrego majonezu to odpowiednie przyprawy. 

Przepisy na majonez z ziemniaków, fasoli i ryżu

 

 

 

Zamiennik majonezu

Idealny zamiennik majonezu bez jajek to równie gęsty sos musztardowo-śmietanowy. Jego przygotowanie jest dziecinnie łatwe. 

Przepis na sos musztardowo-śmietanowy

 

 

Sos tatarski

Sos tatarski przygotowujemy  na bazie majonezu z korniszonami, marynowanymi grzybkami i kaparami. Kawałeczki chrupkich korniszonów i słonych kaparów zaostrzają smak sosu. To idealny dodatek do mięs, wędlin, ryb, jajek, pasztetów i kanapek. Nie może go zabraknąć na naszym świątecznym stole.

Przepis na sos tatarski - idealny dodatek do mięs, wędlin, ryb i jajek

 

 

 

Sos musztardowo-koperkowy

Wyrazisty słodko-kwaśny sos musztardowo-koperkowy dodaje świeżości mięsom i wędlinom. Idealnie komponuje się z rybami wędzonymi na zimno. Świetnie smakuje z jajkami. 

Przepis na sos musztardowo-koperkowy

 

 

Sos chrzanowy 

Piekło białego sosu chrzanowego doskonale pasuje do białej kiełbasy i jajek. Również szynka w jego towarzystwie zyskuje prawdziwej pikanterii. Bez tego sosu trudno sobie wyobrazić wieprzową galaretę, czy pieczony schab. Po prostu jest konieczny! A jego przygotowanie niezmiernie łatwe. 

Przepis na sos chrzanowy lub jeszcze lepszy Przepis na sos chrzanowy z siekanymi jajkami 

Koniecznie spróbuj także Przepis na sos chrzanowy z żurawiną oraz Przepis na chrzan z jabłkiem 

 

 

Ćwikła, czyli chrzan z buraczkami 

Ćwikła to tradycyjny dodatek do wędlin i zimnych mięs. Pasuje również do jajek. Jej przygotowanie jest banalne. Nie musicie kupować gotowej z łatwością przygotujecie ją sami. 

Zobacz Przepis na domową ćwikłę z chrzanem

 

Jak urozmaicić tradycyjny majonez?

Wystarczy 100 g majonezu wymieszać z kilkoma dodatkami i gotowe. Jak to zrobić? Nasza infografika podpowie sprawdzone sposoby na interesujące w smaku majonezowe sosy. 

 

4 sprytne sposoby na urozmaicenie majonezu

 

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3