Chutney z jabłek: przepis na wykwintny sos chutney jabłkowy

Chutney z jabłek: przepis na wykwintny sos chutney jabłkowy

Autor Zdjęcia: photos.com

Chutney jabłkowy to mnóstwo smaków w intrygującym, słodko-wytrawnym połączeniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Chutney z jabłek (w wersji spolszczonej czatnej) to doskonały sos do mięsa, wędlin, sera i rozmaitych przekąsek. Jest świetną alternatywą dla popularnego ketchupu oraz wykwintnym dodatkiem do potraw. Sos chutney zda egzamin zarówno na przyjęciu, jak i podczas świątecznego obiadu czy kolacji. Podajemy przepis na chutney jabłkowy z m.in. z cebulą, papryką i wermutem.

Składniki

  • 2 kg jabłek

  • 2-3 cebule

  • 1 duża czerwoną paprykę

  • 1 papryczka chilli

  • 400 g brązowego cukru

  • po 1 łyżeczce mielonych przypraw: ziela angielskiego, goździków, kardamonu, imbiru (może być też świeżo starty), soli, pieprzu kolorowego, nitek szafranu

  • 300 ml octu jabłkowego

  • 400 ml wermutu

  • 400 g rodzynek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nitki szafranu zalej czterema łyżkami wrzątku i parz je przez ok. 10-15 minut.

  • Obrane jabłka pokrój na małe kawałki, podobnie paprykę. Cebulę posiekaj.

  • Wszystkie składniki wrzuć do dużego garnka z grubym dnem. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj ok. 40 minut.

  • Gorącą masę przełóż do suchych, gorących, wyparzonych w piekarniku słoiczków.

  • Ustaw je na blacie do góry dnem, przykryj gazetami i kocykiem.

  • Pasteryzuj tak przez co najmniej 20 minut. Pamiętaj, żeby sprawdzić, czy wszystkie słoiki się zamknęły!

Chutney (czatnej) to przysmak kuchni indyjskiej i ze swojej natury jest pikantny. Okazuje się jednak, że orientalne przyprawy świetnie komponują się z całkiem rodzimymi owocami, takimi jak jabłka.

Ocena: 2,6