Dżem z rabarbaru i truskawek z miodem - sprawdzony przepis!

Dżem z rabarbaru i truskawek z miodem - sprawdzony przepis!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rabarbar tworzy bardzo udany duet z truskawkami

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Dżem z rabarbaru i truskawek z miodem – czemu by nie połączyć tych trzech wspaniałych letnich smaków i zamknąć ich w słoiku, by cieszyły mroźną zimą? Oto sprawdzony i łatwy przepis na pyszny dżem rabarbarowo-truskawkowy!

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar pokroić na małe kawałki. Truskawki i rabarbar, każde w osobnym naczyniu, zasypać cukrem (po połowie).

  • Odstawić na 2 godziny, żeby puściły sok. Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, odstawić na kilka minut.

  • Słoiki umyć, wyparzyć.

  • Truskawki i rabarbar znowu zagotować, smażyć na małym ogniu przez pół godziny, często mieszając i usuwając szumy.

  • Gdy dżem będzie już gęsty, dodać miód, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut.

  • Gorący dżem truskawkowo-rabarbarowy przełożyć do słoików, mocno zakręcić, przewrócić do góry dnem i zawinąć w gruby koc, żeby słoiki powoli stygły.

Ocena: 2,5