Wino z czerwonych porzeczek - jak zrobić winko porzeczkowe?
2021-03-29
średni
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Produkcja wina z porzeczek jest trudniejsza od przygotowywania win gronowych, ponieważ wymaga większej ilości wody i cukru. Nie zmienia to jednak faktu, że porzeczkowy alkohol jest pyszny i doskonale komponuje się z wieloma deserami. Podajemy dobry przepis na wino z czerwonych porzeczek.
SKŁADNIKI
- 10 kg czerwonych porzeczek
- 15,5 l wody
- 7,7 kg cukru
- drożdże winne
- 5 g fosforanu amonowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porzeczki tłoczymy, dodajemy do nich fosforan amonowy, zalewamy gorąca wodą z rozpuszczonym w niej cukrem i dostawiamy.
- Po kilku godzinach porzeczki należy ponownie wycisnąć, dodać do nich drożdże winne i pozostawić do fermentacji.
- Wina z porzeczek łatwo się klarują, dlatego nie wymagają dodatkowych zabiegów fosforujących.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?
Porzeczkowe specjały
Klasyczny kir - wino + porzeczki
Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych