Wino z czerwonych porzeczek - jak zrobić?

Wino z czerwonych porzeczek - jak zrobić?
Autor: thinkstockphotos.com Wyborne wino z czerwonych porzeczek.
średni
40 min
4

Produkcja wina z porzeczek jest trudniejsza od przygotowywania win gronowych, ponieważ wymaga większej ilości wody i cukru. Nie zmienia to jednak faktu, że porzeczkowy alkohol jest pyszny i doskonale komponuje się z wieloma deserami. Podajemy dobry przepis na wino z czerwonych porzeczek.

Klasyczny kir - wino + porzeczki

Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych

Domowe wino z czarnych porzeczek

Wino z białych porzeczek

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Porzeczki tłoczymy, dodajemy do nich fosforan amonowy, zalewamy gorąca wodą z rozpuszczonym w niej cukrem i dostawiamy.
  • Po kilku godzinach porzeczki należy ponownie wycisnąć, dodać do nich drożdże winne i pozostawić do fermentacji.
  • Wina z porzeczek łatwo się klarują, dlatego nie wymagają dodatkowych zabiegów fosforujących.