Kompot z czerwonych porzeczek: przepis

2017-07-04
Kompot z czerwonych porzeczek: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pyszny kompot z czerwonych porzeczek.
łatwy
30 min
4

W sezonie porzeczkowym warto zrobić zapasy na zimę, które w chłodne dni przypomną zapach lata. Tym razem podajemy przepis na kompot z czerwonych porzeczek. Jest prosty w przygotowaniu i wyborny w smaku.

Składniki

1 kg czerwonych porzeczek

0,5 litra wody

0,5 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Porzeczki trzeba przebrać, umyć i osączyć z wody.

Następnie należy wsypać owoce do słoików i potrząsnąć naczyniami tak, aby porzeczki odpowiednio się ułożyły.

Później trzeba zagotować w garnku wodę z cukrem i gorącym syropem zalać porzeczki w słoikach.

Na koniec należy zamknąć słoiki i poddać je pasteryzacji.

Owoce w słoikach o pojemności 0,5 l pasteryzuje się 20 minut.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Sok z czerwonej porzeczki

Sorbet z czarnych porzeczek

Czarna porzeczka w syropie

Porzeczki we własnym soku na zimę

Domowy sok pitny z czarnych porzeczek