Jak zrobić ogórki małosolne? Top 5 najlepszych przepisów na wczesne kwaszeniaki

Jak zrobić ogórki małosolne? Top 5 najlepszych przepisów na wczesne kwaszeniaki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kiszone ogórki małosolne pysznie chrupią pod zębami

Jak zrobić ogórki małosolne? To proste. Zaopatrzcie się we wczesne ogórki kwaszeniaki - specjalne odmiany ogórków gruntownych przeznaczonych do kiszenia. Najlepiej jednej odmiany i z rzetelnej uprawy. Ułóżcie w słoju, zalejcie solanką i poczekajcie dobę lub dwie. Banał? Tak, ale tutaj mogą się zacząć kłopoty. O tym jak ich uniknąć piszemy w artykule. Podajemy 5 najlepszych przepisów na kiszenie wczesnych ogórków kwaszeniaków. Małosolne ogórki czas chrupać!

 

Najlepsze odmiany ogórków do kiszenia

Ogórki przeznaczone do kiszenia, zwane kwaszeniakami, powinny mieć wydłużony cylindryczny kształt. Idealny stosunek długości do szerokości wynosi 3:1. Kwaszeniaki nie mogą być przerośnięte na grubość. Powinny mieć dość cienką skórkę pokrytą dość gęsto brodawkami średniej wielkości. Muszą też mieć jak najmniejsza, pustą komorę nasienną, z zaledwie zaznaczonymi zalążkami przyszłych pestek.

Ogórki kwaszeniaki mają najwyższą zawartość cukrów. Dzięki temu zachodzi prawidłowa fermentacja. 

Najlepsze polskie wczesne odmiany ogórków przeznaczonych do kiszenia to: Cezar, Hermes, Odys, Parys, Polan, Izyd, Lider, Prymus.

 

 

Ogórki tylko od rzetelnego dostawcy

Ogórki przeznaczone do kiszenia oczywiście potrzebują odżywczych związków zawartych w nawozach. Służą im przede wszystkim nawozy potasowe. Jednak niektórzy nierzetelni hodowcy nawożą ogórki nawozami azotowymi, po których ogórki rosną szybciej i mają więcej owoców. Jednak łatwo tu o przedawkowanie. 

Do przenawożenia azotem najczęściej dochodzi przy stosowaniu naturalnych nawozów: obornika, gnojowicy lub gnojówki z pokrzywy. Niektórzy stosują również rozcieńczone szambo z domów mieszkalnych. Dodatkowo dochodzi wtedy do skażenia bakteriologicznego ogórków, co całkowicie wyklucza ich przydatność do kiszenia. 

Ogórki przeazotowane po zakiszeniu gniją, wydzielając potworny fetor. 

Jak sprawdzić dostawców ogórków? Niestety metodą prób i błędów. Jeśli kupujecie u danego dostawcy ogórki pierwszy raz, to kupcie ich niewielką ilość, zakiście na szybko ogórki małosolne i zobaczcie jaki będzie efekt. Jeśli ogórki są przeazotowane, to dowiecie się o tym, już na drugi dzień po zakiszeniu. Będą wydzielały nieprzyjemny zapach fekalii. 

Dlatego jeśli macie dostęp do ogórków uprawianych zgodnie z dobrą praktyką rolniczą, to nie zmieniajcie dostawcy.

 

 

 

Uwagi o kiszeniu

Najlepiej kisić ogórki zaraz po zerwaniu. Jeśli jednak kupiliście ogórki na straganie lub w warzywniaku, to przed zakiszeniem namoczcie je w zimnej wodzie.

Do kiszenia ogórków używamy soli kamiennej, ze względu na zawartość soli mineralnych, które wzbogacają solankę i sprzyjają lepszej fermentacji. Unikamy soli jodowanej i soli z dodatkiem antyzbrylaczy. 

Najlepiej układać ogórki ciasno, pionowo pod lekkim skosem, warstwami.

Woda musi być pitna, czyli zdatna do picia na surowo. W innym przypadku wodę trzeba zagotować. 

Woda wodociągowa nadaje się do sporządzenia zalewy po odstawieniu jej na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby uwolnić chlor. 

Ogórki małosolne kisi się z przyprawami: baldachami kopru, czosnkiem i chrzanem. Nie zaleca się innych przypraw, bo będą tłumić subtelny smak chrupkich ogórków.

 

 

Ogórki małosolne - najlepsze przepisy

Uzbrojeni w niezbędną wiedzę, możecie teraz przystąpić do kiszenia. Oto 5 najlepszych przepisów na ogórki małosolne. Zapraszam do wypróbowania tych sprawdzonych przepisów: 

Jak zrobić domowe ogórki małosolne? Przepis podstawowy

Ogórki małosolne na szybko

Ogórki małosolne na sucho, bez zalewy: jak zrobić?

Ogórki małosolne z kwaskiem cytrynowym

Ogórki małosolne na zimę: pasteryzowane w słojach

Życzę Wam powodzenia! Jeśli zakisicie ogórki i będą Wam smakowały, to proszę, naciśnijcie poniżej przycisk ZROBIŁAM/ZROBIŁEM. 

 

Artykuł opracowała dla Was: Adrianna Ewa Stawska

Ocena: 4,1