Zupy grzybowe

Prawdziwki, kurki, podgrzybki, maślaki, gąski... Darów runa leśnego jest mnóstwo, a każdy z nich świetnie odnajduje się w kuchni. Zupy grzybowe wyróżniają się niezwykłym aromatem. Właściwie nie potrzebują wielu dodatków, by podbijały podniebienia smakoszy. Ale oczywiście pomysłowych receptur na zupy grzybowe nie brakuje!

Zupy grzybowe

Zupy grzybowe wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym - patent na pyszną zupę z serową nutą

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym - patent na pyszną zupę z serową nutą

Zupa pieczarkowa to jeden z hitów obiadowych w moim domu. Wszyscy lubimy pieczarki i nie wyobrażamy sobie dnia bez talerza sycącej zupy, wiec pieczarkowa bywa u nas regularnie. Zupa pieczarkowa z serkiem topionym to jeden z jej wariantów, chyba nasz ulubiony. Jest aksamitna i kremowa, po prostu idealna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa pieczarkowa: przepis babci na najlepszą zupę

Zupa pieczarkowa: przepis babci na najlepszą zupę

Pieczarkowa jest niezwykle esencjonalną zupą. Jej tekstura jest aksamitna. Ma przyjemny grzybowy zapach i cudowny smak. Wiosną zupę pieczarkową podawała moja babcia Halina z zieleniną, jesienią obficie posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Życie bez pieprzu byłoby trudne do zniesienia - twierdziła babcia. Oto przepis na najlepszą zupę świata!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa pieczarkowa z tartym ciastem - prosta i pyszna

Zupa pieczarkowa z tartym ciastem - prosta i pyszna

Zupa pieczarkowa z tartym ciastem to sposób na prostą i sycącą zupę codzienną. Można ją przygotować na reszcie niedzielnego rosołu lub bulionie z kostki. Wypróbuj go koniecznie już dziś. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rozgrzewająca i sycąca zupa zbójnicka

Rozgrzewająca i sycąca zupa zbójnicka

Zupa zbójnicka to danie bardzo sycące, z rodowodem z kuchni węgierskiej, bogatej w wiele dań jednogarnkowych, typowych dla kuchni pasterzy i żołnierzy. Kilka prostych składników i esencjonalna, pachnąca wędzonką zupa jest gotowa. Wypróbuj przepis na rozgrzewającą zupę zbójnicką w sam raz na chłodniejszy dzień

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ryżanka z indyka z pieczarkami i szałwią

Ryżanka z indyka z pieczarkami i szałwią

Ryżanka z indyka z pieczarkami i szałwią to prosta zupa o wielkim smaku. Bazą do niej jest niezwykle aromatyczna zasmażka z dodatkiem świeżej szałwii, selera naciowego i cebuli. Treść stanowią zaś ryż, pieczarki i gotowany indyk. Pyszna, treściwa i cudownie pachnąca zupa na co dzień i od święta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis

Wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis

Zupa grzybowa to w wielu domach podstawowe danie wigilijne podawane zamiast barszczu z uszkami. Istnieją różne przepisy na wigilijną zupę grzybową, a ta najbardziej klasyczna przyrządzana jest tylko na bazie suszonych grzybów i włoszczyzny. Można ją zabielić śmietaną, dodać makaron lub kaszę. Ten przepis na wigilijną zupę grzybową polecamy osobom początkującym w przygotowywaniu świątecznych dań. Zupa jest łatwa, szybka i smakuje wybornie.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rydzowa zupa: obłędnie pyszna zupa grzybowa z rydzów

Rydzowa zupa: obłędnie pyszna zupa grzybowa z rydzów

Rydzowa zupa to przepyszna zupa grzybowa ze szlachetnych rydzów. Uwielbiam ją i gdy tylko mogę, zaraz gotuję. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Polecam, bo smak jest niezrównany! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczarkowa z pęczakiem: sycąca zupa grzybowa, zakochasz się w niej od pierwszej łyżki

Pieczarkowa z pęczakiem: sycąca zupa grzybowa, zakochasz się w niej od pierwszej łyżki

Pieczarkowa z pęczakiem to obfita zupa, która rozgrzewa, pociesza i karmi na długo. Pęczak, gruba kasza jęczmienna, powoli uwalnia cukry, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Doskonały aromat pieczarek nadaje zupie lekkości. Idealny posiłek w środku dnia! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z opieniek: pyszna grzybowa z opieńki miodowej

Zupa z opieniek: pyszna grzybowa z opieńki miodowej

Zupa ze świeżych opieniek to niezwykle smaczna i sycąca grzybowa.  Opieńka miodowa, groźny szkodnik drzew, rośnie nie tylko na powalonych kłodach, ale również na żywych drzewach. Jednocześnie to jeden z najwyżej cenionych gatunków grzybów leśnych. Najczęściej owocniki opieńki są marynowane lub solone. Zupa z nich w pełni ujawnia doskonały smak. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Diabelska zupa z kani czubajki: jak zrobić pikantną grzybową z kani

Diabelska zupa z kani czubajki: jak zrobić pikantną grzybową z kani

Zupa z kani czubajki to potrawa absolutnie sezonowa. Upajać się jej pysznym smakiem można tylko w sezonie na te urocze grzyby w kształcie parasola dla krasnoludka. Pikantna zupa z owocników kani, czyli sowiego parasolnika, zaspokoi wasze apetyty na coś tak pysznego, że wprost rozpala zmysły. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 7