Kremowa zupa z tych suszonych grzybów to mój wigilijny hit. Bije na głowę inne przepisy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupa grzybowa to jedna z tradycyjnych potraw serwowanych na wigilię. Jej smak i aromat zachwycają nawet najwybredniejsze podniebienia. Właśnie taka jest ta zupa z suszonych grzybów o kremowej konsystencji. Do jej przygotowania wykorzystuje się suszone borowiki, które wyróżniają się wyśmienitym smakiem i aromatem. Poznajcie najlepszy przepis na wigilijną zupę krem z suszonych borowików.
Z czego zrobić wigilijną zupę z borowików?
Kremowa zupa grzybowa to danie, które warto przygotować na wigilię. Sekretem jej smaku jest główny składnik, czyli suszone borowiki. Te grzyby leśne uważane są za wyjątkowo dobre. Ceni się je za głęboki smak i obłędny aromat oraz zawartość składników odżywczych. Dzięki nim potrawy smakują wybornie. Właśnie dlatego borowiki otrzymały główną rolę w przepisie na kremową wigilijną zupę grzybową.
Co jest więc potrzebne, aby ugotować pyszną zupę z suszonych borowików na wigilijną kolację? Lista składników nie jest długa i znalazło się na niej osiem produktów oraz dwie popularne przyprawy, które każdy ma w domu.
- suszone borowiki
- bulion warzywny
- śmietana
- warzywa – cebula, marchewka, pietruszka
- oliwa z oliwek
- masło
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić zupę krem z borowików?
Przepis na wigilijną zupę z suszonych borowików o kremowej konsystencji jest łatwy. Przygotowanie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować według przepisu, a wigilijna zupa krem borowikowa uda się i będzie smakować każdemu. Należy tylko pamiętać o jednej kluczowej czynności. Suszone borowiki trzeba zalać wodą i odstawić, aby zmiękły. Do zupy dodaje się także wodę z moczenia grzybów. Świetnie podkręca smak i nadaje znakomitego aromatu.
Jak więc ugotować na wigilię pyszną i aromatyczną zupę krem z suszonych borowików? Z tym przepisem jest to naprawdę łatwe.
- 1. krok – namoczenie suszonych borowików
- 2. krok – podsmażenie warzyw i borowików
- 3. krok – dolanie bulionu warzywnego i wody z moczenia grzybów
- 4. krok – doprawienie i połączenie zupy grzybowej ze śmietaną
- 5. krok – zmiksowanie zupy z suszonych borowików na gładki krem
Jak podawać zupę krem z borowików?
Wyborna kremowa zupa z suszonych borowików to idealne danie na wigilijną kolację dla całej rodziny. Ma pyszny i głęboki smak, a obłędny aromat rozchodzi się po całym domu. Na pewno przypadnie do smaku bliskim. Porcje zupy grzybowej z borowików można wzbogacić grzankami czosnkowymi i udekorować świeżymi ziołami. Przepis warto zapisać, ponieważ tę wyśmienitą kremową zupę z borowików suszonych można robić także na inne okazje lub podawać na zwykły obiad w tygodniu.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 szklanki suszonych borowików
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone borowiki zalać gorącą wodą, tak aby znajdowały się pod jej powierzchnią. Odstawić na godzinę do namoczenia.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać i roztopić masło. Smażyć na nim obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę 3 minuty, często mieszając.
- Dodać namoczone grzyby i wlać wodę, w której się moczyły. Wlać bulion i gotować około 45 minut.
- Do garnka wlać śmietanę i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Podawać na wigilijną kolację i w święta Bożego Narodzenia, na inne okazje i obiad.