Rydzowa zupa. Przepis na obłędnie pyszną zupę grzybową z rydzów
Dieta wegetariańska
Zupa z rydzów to wyśmienita grzybowa potrawa przygotowywana z tych szlachetnych grzybów. Uwielbiam ją i gotuję za każdym razem, gdy mam okazję. Przygotowanie jest niezwykle proste, a smak – nie do pobicia! Gorąco polecam!
Zupa rydzowa przez cały rok? Jak to zrobić?
Niekwestionowanym królem grzybów leśnych jest wyśmienity mleczaj rydz (Lactarius deliciosus), który pod względem smaku i aromatu przewyższa borowiki i kurki.
Mleczaj rydz zawiera naturalny antybiotyk laktarioviolin, który ogranicza rozwój patogenów. Dlatego miąższu rydzów nie penetrują robaki obficie żerujące na innych gatunkach grzybów. Rydze można więc kisić i w przeciwieństwie do innych grzybów przechowywać w maśle bez obawy o rozwój bakterii jadu kiełbasianego.
Jeśli chcecie cieszyć się zupą rydzową dłużej niż tylko w sezonie, to koniecznie przygotujcie Rydze pasteryzowane w maśle - sprawdzony, stary przepis
SKŁADNIKI
- 250-300 g rydzów
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 ziemniaki, średnie
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonych
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rydze oczyścić, krótko umyć w zimnej wodzie i osączyć.
- Nóżki odciąć i drobno posiekać lub zblendować. Mniejsze kapelusze pozostawić w całości, większe pokroić na kawałki lub paseczki.
- Marchewkę obrać i pokroić na kawałki. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić drobno.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać rozdrobnione nóżki rydzów, pokrojoną marchewkę i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Wlać bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i tymianek, gotować 15 minut.
- Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać kapelusze rydzów i smażyć około 3 minut. Oprószyć mąką i zasmażyć.
- Do zupy dodać rydze zasmażone masłem i mąką. Patelnię opłukać zupą i wszystko wlać do garnka. Doprowadzić do wrzenia.
- Spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz sporą ilością mielonego pieprzu czarnego.