Rydzowa zupa: obłędnie pyszna zupa grzybowa z rydzów

2020-10-01
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Rydzowa zupa: obłędnie pyszna zupa grzybowa z rydzów
Autor: Shutterstock Zupa z leśnych rydzów i warzyw kusi niebiańskim smakiem
łatwy
30 min
4

Rydzowa zupa to przepyszna zupa grzybowa ze szlachetnych rydzów. Uwielbiam ją i gdy tylko mogę, zaraz gotuję. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Polecam, bo smak jest niezrównany! 

Składniki

250-300 g rydzów

1 marchewka

1 cebula

4 ziemniaki, średnie

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

1,2 l bulionu warzywnego

1 łyżeczka świeżych listków tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonych

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rydze oczyścić, krótko umyć w zimnej wodzie i osączyć.

Nóżki odciąć i drobno posiekać lub zblendować. Mniejsze kapelusze pozostawić w całości, większe pokroić na kawałki lub paseczki. 

Marchewkę obrać i pokroić na kawałki. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić drobno. 

W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać rozdrobnione nóżki rydzów, pokrojoną marchewkę i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.

Wlać bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i tymianek, gotować 15 minut.

Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać kapelusze rydzów i smażyć około 3 minut. Oprószyć mąką i zasmażyć.

Do zupy dodać rydze zasmażone masłem i mąką. Patelnię opłukać zupą i wszystko wlać do garnka. Doprowadzić do wrzenia.

Spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz sporą ilością mielonego pieprzu czarnego. 

Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?

Zupa rydzowa przez cały rok? Jak to zrobić?

Niekwestionowanym królem grzybów leśnych jest wyśmienity mleczaj rydz (Lactarius deliciosus), który pod względem smaku i aromatu przewyższa borowiki i kurki. Mleczaj rydz zawiera naturalny antybiotyk laktarioviolin, który ogranicza rozwój patogenów. Dlatego ich miąższu nie penetrują robaki obficie żerujące na innych gatunkach grzybów. Rydze można więc kisić i w przeciwieństwie do innych grzybów przechowywać w maśle bez obawy o rozwój bakterii jadu kiełbasianego. Jeśli chcecie cieszyć się zupą rydzową dłużej niż tylko w sezonie, to koniecznie przygotujcie Rydze pasteryzowane w maśle - sprawdzony, stary przepis