Rydzowa zupa. Przepis na obłędnie pyszną zupę grzybową z rydzów

Rydzowa zupa. Przepis na obłędnie pyszną zupę grzybową z rydzów
Autor: Shutterstock Zupa z rydzów to prawdziwy rarytas, który warto przygotować w sezonie na grzyby
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Zupa z rydzów to wyśmienita grzybowa potrawa przygotowywana z tych szlachetnych grzybów. Uwielbiam ją i gotuję za każdym razem, gdy mam okazję. Przygotowanie jest niezwykle proste, a smak – nie do pobicia! Gorąco polecam!

Zupa rydzowa przez cały rok? Jak to zrobić?

Niekwestionowanym królem grzybów leśnych jest wyśmienity mleczaj rydz (Lactarius deliciosus), który pod względem smaku i aromatu przewyższa borowiki i kurki.

Mleczaj rydz zawiera naturalny antybiotyk laktarioviolin, który ogranicza rozwój patogenów. Dlatego miąższu rydzów nie penetrują robaki obficie żerujące na innych gatunkach grzybów. Rydze można więc kisić i w przeciwieństwie do innych grzybów przechowywać w maśle bez obawy o rozwój bakterii jadu kiełbasianego.

Jeśli chcecie cieszyć się zupą rydzową dłużej niż tylko w sezonie, to koniecznie przygotujcie Rydze pasteryzowane w maśle - sprawdzony, stary przepis

SKŁADNIKI

  • 250-300 g rydzów
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki, średnie
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonych
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rydze oczyścić, krótko umyć w zimnej wodzie i osączyć.
  • Nóżki odciąć i drobno posiekać lub zblendować. Mniejsze kapelusze pozostawić w całości, większe pokroić na kawałki lub paseczki. 
  • Marchewkę obrać i pokroić na kawałki. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić drobno. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać rozdrobnione nóżki rydzów, pokrojoną marchewkę i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Wlać bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i tymianek, gotować 15 minut.
  • Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać kapelusze rydzów i smażyć około 3 minut. Oprószyć mąką i zasmażyć.
  • Do zupy dodać rydze zasmażone masłem i mąką. Patelnię opłukać zupą i wszystko wlać do garnka. Doprowadzić do wrzenia.
  • Spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz sporą ilością mielonego pieprzu czarnego. 
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej