Rydzowa zupa: obłędnie pyszna zupa grzybowa z rydzów

Rydzowa zupa: obłędnie pyszna zupa grzybowa z rydzów
Autor: Shutterstock Zupa z leśnych rydzów i warzyw kusi niebiańskim smakiem
łatwy
30 min
4

Rydzowa zupa to przepyszna zupa grzybowa ze szlachetnych rydzów. Uwielbiam ją i gdy tylko mogę, zaraz gotuję. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Polecam, bo smak jest niezrównany! 

Zupa rydzowa przez cały rok? Jak to zrobić?

Niekwestionowanym królem grzybów leśnych jest wyśmienity mleczaj rydz (Lactarius deliciosus), który pod względem smaku i aromatu przewyższa borowiki i kurki. Mleczaj rydz zawiera naturalny antybiotyk laktarioviolin, który ogranicza rozwój patogenów. Dlatego ich miąższu nie penetrują robaki obficie żerujące na innych gatunkach grzybów. Rydze można więc kisić i w przeciwieństwie do innych grzybów przechowywać w maśle bez obawy o rozwój bakterii jadu kiełbasianego. Jeśli chcecie cieszyć się zupą rydzową dłużej niż tylko w sezonie, to koniecznie przygotujcie Rydze pasteryzowane w maśle - sprawdzony, stary przepis

SKŁADNIKI

  • 250-300 g rydzów
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki, średnie
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonych
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rydze oczyścić, krótko umyć w zimnej wodzie i osączyć.
  • Nóżki odciąć i drobno posiekać lub zblendować. Mniejsze kapelusze pozostawić w całości, większe pokroić na kawałki lub paseczki. 
  • Marchewkę obrać i pokroić na kawałki. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić drobno. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać rozdrobnione nóżki rydzów, pokrojoną marchewkę i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Wlać bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i tymianek, gotować 15 minut.
  • Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać kapelusze rydzów i smażyć około 3 minut. Oprószyć mąką i zasmażyć.
  • Do zupy dodać rydze zasmażone masłem i mąką. Patelnię opłukać zupą i wszystko wlać do garnka. Doprowadzić do wrzenia.
  • Spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz sporą ilością mielonego pieprzu czarnego. 
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej