Biały krem z kurkami - sezonowa zupa
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kurki to grzyby z których można przygotować nie tylko wyśmienitą jajecznicę czy udusić w śmietanie. Pyszna też będzie zupa z kurek - na przykład biały krem podawany z grzankami.
SKŁADNIKI
- 100 g świeżych kurek,
- 25 g masła,
- 250 g bulionu warzywnego,
- 150 ml śmietany 18%,
- 1 mała cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku,
- grzanki z chleba tostowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku.
- Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki.
- Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty.
- Zalać bulionem warzywnym.
- Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
- Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę.
- Całość dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku i udekorować pietruszką.
- Grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake) podgrzać w opiekaczu.
- Podawać na ciepło.