Biały krem z kurkami - sezonowa zupa

Biały krem z kurkami - sezonowa zupa
Autor: materiały prasowe Biały krem z kurek
łatwy
40 min
4

Kurki to grzyby z których można przygotować nie tylko wyśmienitą jajecznicę czy udusić w śmietanie. Pyszna też będzie zupa z kurek - na przykład biały krem podawany z grzankami.

SKŁADNIKI

  • 100 g świeżych kurek,
  • 25 g masła,
  • 250 g bulionu warzywnego,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 1 mała cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku,
  • grzanki z chleba tostowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku.
  • Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki.
  • Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty.
  • Zalać bulionem warzywnym.
  • Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
  • Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę.
  • Całość dokładnie wymieszać.
  • Doprawić do smaku i udekorować pietruszką.
  • Grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake) podgrzać w opiekaczu.
  • Podawać na ciepło.
Materiały prasowe
więcej