Rozgrzewająca zupa z brązowych pieczarek. Najlepszy przepis na jesienne chłody

zupa z brązowych pieczarek
Autor: Shutterstock Doskonała zupa na jesienne słoty, czyli krem z brązowych pieczarek, zaskoczy wybornym smakiem.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Co można zrobić z brązowych pieczarek? Te pyszne i aromatyczne grzyby to świetny składnik rozgrzewający zup, które najlepiej smakują w czasie jesiennych i zimowych chłodów. Przepis na taką zupę nie jest trudny, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. To nie jest zwykła zupa pieczarkowa. To aksamitny balsam rozgrzewający zziębnięte jesiennymi przeciągami ciało. Oto prosty przepis na znakomitą rozgrzewającą zupę z brązowych pieczarek. 

Czy brązowe pieczarki nadają się na zupę?

Pieczarki to znane i łatwo dostępne grzyby, z których można wyczarować wiele różnych dań. Są niskokaloryczne, więc bez obaw można jeść je podczas diety odchudzającej. Korzystnie wpływają na odporność i usprawniają procesy przemiany materii. Są bogate w witaminy z grupy B, wspierają układ nerwowy i pozytywnie działają na skórę.

Coraz bardziej popularne są pieczarki brązowe, które wyróżniają się ciemnym kolorem, głębokim smakiem i mocnym aromatem. To właśnie te cechy sprawiają, że ta odmiana pieczarek idealnie sprawdza się w daniach na ciepło. Jednym z pomysłów na wykorzystanie brązowych pieczarek jest ten przepis. Pyszna i aromatyczna zupa pieczarkowa to znakomity obiad dla całej rodziny.

Jak zrobić zupę z brązowych pieczarek?

Ugotowanie wybornej zupy, w której brązowe pieczarki grają główną rolę, jest proste. Przepis nie jest trudny, a przygotowanie nie wymaga długich godzin. Zupa najlepiej smakuje w chłodne dni, kiedy temperatura na zewnątrz nie rozpieszcza. Jest sycąca i rozgrzewająca. Na pewno przypadnie do smaku wegetarianom, ponieważ nie zawiera mięsa.

Jak więc ugotować rozgrzewającą zupę z brązowych pieczarek? Z tym przepisem jest to nie tylko proste, ale i błyskawiczne.

  • 1. krok – podsmażenie pieczarek z cebulą i czosnkiem
  • 2. krok – wlanie wody i śmietany oraz pozostałych składników i przypraw
  • 3. krok – zmiksowanie zupy z brązowych pieczarek na gładki krem

Czy trzeba podsmażać pieczarki do zupy pieczarkowej?

W tym sprawdzonym przepisie na pyszną i rozgrzewającą zupę grzybową główną rolę grają brązowe pieczarki. To właśnie one sprawiają, że danie smakuje tak dobrze. Pierwszym krokiem jest pokrojenie grzybów. Następnie należy podsmażyć pieczarki a maśle na patelni. Dzięki temu prostemu trikowi zupa zyska głęboki smak i cudowny aromat, który zachwyci niejedno podniebienie.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g brązowych pieczarek
  • 300 ml wody
  • 300 ml śmietany 12%
  • 200 ml białego wina
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  • W szerokim rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać pieczarki i smażyć około 8 minut, aż woda odparuje. Kilka ładnie zrumienionych plasterków można zachować do dekoracji.
  • Dodać cebulę i czosnek. Smażyć, aż się zeszklą.
  • Wlać białe wino i smażyć jeszcze 3 minuty.
  • Dodać musztardę i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać i smażyć minutę.
  • Wlać wodę i śmietanę. Wymieszać i zagotować.
  • Zupę zmiksować na gładki krem.
  • Podawać ze smażonymi pieczarkami, drobnym makaronem lub grzankami.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej