Rozgrzewająca zupa z brązowych pieczarek. Najlepszy przepis na jesienne chłody
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Co można zrobić z brązowych pieczarek? Te pyszne i aromatyczne grzyby to świetny składnik rozgrzewający zup, które najlepiej smakują w czasie jesiennych i zimowych chłodów. Przepis na taką zupę nie jest trudny, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. To nie jest zwykła zupa pieczarkowa. To aksamitny balsam rozgrzewający zziębnięte jesiennymi przeciągami ciało. Oto prosty przepis na znakomitą rozgrzewającą zupę z brązowych pieczarek.
Czy brązowe pieczarki nadają się na zupę?
Pieczarki to znane i łatwo dostępne grzyby, z których można wyczarować wiele różnych dań. Są niskokaloryczne, więc bez obaw można jeść je podczas diety odchudzającej. Korzystnie wpływają na odporność i usprawniają procesy przemiany materii. Są bogate w witaminy z grupy B, wspierają układ nerwowy i pozytywnie działają na skórę.
Coraz bardziej popularne są pieczarki brązowe, które wyróżniają się ciemnym kolorem, głębokim smakiem i mocnym aromatem. To właśnie te cechy sprawiają, że ta odmiana pieczarek idealnie sprawdza się w daniach na ciepło. Jednym z pomysłów na wykorzystanie brązowych pieczarek jest ten przepis. Pyszna i aromatyczna zupa pieczarkowa to znakomity obiad dla całej rodziny.
Jak zrobić zupę z brązowych pieczarek?
Ugotowanie wybornej zupy, w której brązowe pieczarki grają główną rolę, jest proste. Przepis nie jest trudny, a przygotowanie nie wymaga długich godzin. Zupa najlepiej smakuje w chłodne dni, kiedy temperatura na zewnątrz nie rozpieszcza. Jest sycąca i rozgrzewająca. Na pewno przypadnie do smaku wegetarianom, ponieważ nie zawiera mięsa.
Jak więc ugotować rozgrzewającą zupę z brązowych pieczarek? Z tym przepisem jest to nie tylko proste, ale i błyskawiczne.
- 1. krok – podsmażenie pieczarek z cebulą i czosnkiem
- 2. krok – wlanie wody i śmietany oraz pozostałych składników i przypraw
- 3. krok – zmiksowanie zupy z brązowych pieczarek na gładki krem
Czy trzeba podsmażać pieczarki do zupy pieczarkowej?
W tym sprawdzonym przepisie na pyszną i rozgrzewającą zupę grzybową główną rolę grają brązowe pieczarki. To właśnie one sprawiają, że danie smakuje tak dobrze. Pierwszym krokiem jest pokrojenie grzybów. Następnie należy podsmażyć pieczarki a maśle na patelni. Dzięki temu prostemu trikowi zupa zyska głęboki smak i cudowny aromat, który zachwyci niejedno podniebienie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g brązowych pieczarek
- 300 ml wody
- 300 ml śmietany 12%
- 200 ml białego wina
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- W szerokim rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać pieczarki i smażyć około 8 minut, aż woda odparuje. Kilka ładnie zrumienionych plasterków można zachować do dekoracji.
- Dodać cebulę i czosnek. Smażyć, aż się zeszklą.
- Wlać białe wino i smażyć jeszcze 3 minuty.
- Dodać musztardę i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać i smażyć minutę.
- Wlać wodę i śmietanę. Wymieszać i zagotować.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Podawać ze smażonymi pieczarkami, drobnym makaronem lub grzankami.