W tym roku podam wigilijną zupę grzybową Magdy Gessler. Sekretem jej smaku są te 2 dodatki

zupa grzybowa Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Wigilijna zupa grzybowa Magdy Gessler jest najlepsza. Jej smak podkręcają 2 nieoczywiste składniki.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupa grzybowa to jedna ze świątecznych potraw, którą serwuje się na wigilijną kolację. Aby zupa z grzybów leśnych smakowała jeszcze lepiej, warto skorzystać z przepisu Magdy Gessler. Jej patent polega na dodaniu dwóch nieoczywistych składników, które sprawią, że potrawa zyska głęboki smak. Oto sprawdzony przepis na najlepszą wigilijną zupę grzybową według Magdy Gessler.

Co Magda Gessler dodaje do zupy grzybowej?

Magda Gessler znana jest nie tylko z programu telewizyjnego „Kuchenne rewolucje”. Od lat jest kulinarną ekspertką, która dzieli się swoimi przepisami i patentami na pyszne dania kuchni polskiej i potrawy pochodzące z różnych krajów. W tym roku warto skorzystać z jej sprawdzonego przepisu na zupę grzybową, która podbije każde podniebienie w czasie wigilijnej kolacji.

Tajemnicą smaku wybornej zupy grzybowej według przepisu Magdy Gessler jest dodatek dwóch składników, które sprawiają, że zupa z grzybów leśnych ma głęboki smak. Co więc podkreśla smak zupy grzybowej?

Restauratorka poleca podkręcenie smaku wigilijnej zupy pięćdziesiątką wódki. To właśnie ten składnik jest odpowiedzialny za wyjątkowość tego dania. Wystarczy dodać odrobinę alkoholu, aby zupa zyskała jeszcze lepszy smak, a wywar był klarowny. Zupa grzybowa z procentami według Magdy Gessler nie uderzy nikomu do głowy, ponieważ alkohol wyparuje w trakcie gotowania.

Drugim składnikiem, który warto dodać do zupy grzybowej, jest zakwas na żur. Ten prosty i łatwo dostępny produkt pysznie łączy się z grzybami leśnymi. Wigilijna zupa grzybowa z wódką i zakwasem to mocny i głęboki smak oraz przyjemny aromat. Ta świąteczna potrawa ugotowana według przepisu Magdy Gessler zachwyci każdego.

Jak Magda Gessler gotuje zupę grzybową?

Przepis Magdy Gessler na wyborną zupę grzybową na wigilię nie jest skomplikowany. Postępując według kolejnych kroków podanych w przepisie, każdy może ugotować to znakomite świąteczne danie. Przepis jest łatwy, a ugotowanie garnka pysznej i aromatycznej grzybowej nie wymaga dużo czasu.

Jak więc zrobić zupę grzybową według przepisu Magdy Gessler? To łatwy i szybki przepis na tradycyjne danie wigilijne.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli
  • 2. krok – podsmażenie na maśle grzybów
  • 3. krok – zalanie cebuli i grzybów bulionem wołowym i zakwasem na żurek
  • 4. krok – doprawienie zupy wódką
  • 5. krok – zabielenie zupy śmietanką i doprawienie solą oraz pieprzem

Świąteczne przepisy Magdy Gessler

Przepisy Magdy Gessler od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego, ponieważ dania przyrządzone według receptur restauratorki są pyszne i aromatyczne. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na najlepsze świąteczne dania według Magdy Gessler. Oprócz wigilijnej zupy grzybowej warto sprawdzić także inne przepisy.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 250 g prawdziwków
  • 1/2 szklanki zakwasu na żurek
  • 1 cebula
  • 50 ml wódki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Przełożyć do garnka.
  • Grzyby oczyścić, opłukać i osuszyć, a następnie posiekać.
  • Na patelni rozgrzać masło i na średnim ogniu smażyć grzyby około 15 minut, często mieszając. Przełożyć do garnka z cebulą.
  • Do garnka wlać bulion wołowy i zakwas na żur. Zagotować, zmniejszyć ogień i wlać wódkę. Gotować kilka minut.
  • Z zupy odlać kubek wywaru i wymieszać ze śmietanką. Delikatnie wlać do garnka i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać na wigilijną kolację i podczas świąt Bożego Narodzenia.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej