Jest łatwa, szybka i odchudzająca. Przepis na pyszną zupę pieczarkową z kurczakiem
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Co jeść na diecie na obiad? Odpowiedź na to pytanie jest tak prosta jak ten przepis. Pełna smaku i aromatyczna zupa pieczarkowa wzbogacona piersią kurczaka to doskonały pomysł na dietetyczny obiad. Do jej przygotowania potrzebnych jest tylko kilka niedrogich składników. Oto prosty przepis na pyszną dietetyczną zupę pieczarkową z kurczakiem.
Zupa pieczarkowa z kurczakiem – z czego zrobić?
Do ugotowania smakowitej i aromatycznej zupy wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne. Można je kupić w sklepach i na bazarkach przez cały rok. Być może większość z nich macie w domu. To popularne produkty, które używa się na co dzień.
Co więc jest potrzebne, aby ugotować garnek dietetycznej zupy? Lista składników jest krótka i znalazło się na niej sześć produktów, dwie przyprawy i jeden dodatek.
- bulion drobiowy
- pierś kurczaka
- pieczarki
- cebula
- śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc.
- szczypiorek do podania
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić zupę pieczarkową z kurczakiem?
Dietetyczny przepis na wyborną i sycącą zupę z pieczarek z dodatkiem piersi kurczaka jest prosty. Nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w domowym gotowaniu, poradzą sobie na medal. Przygotowanie nie jest czasochłonne. W sumie to niewiele ponad pół godziny.
Jak więc ugotować domową zupę pieczarkową z kurczakiem? Aby cieszyć się jej wybornym smakiem, wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a zupa uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – ugotowanie kurczaka w bulionie drobiowym
- 2. krok – podsmażenie cebuli i pieczarek
- 3. krok – dodanie cebuli i pieczarek do zupy
- 4. krok – zabielenie zupy pieczarkowej śmietanką
- 5. krok – dodanie pokrojonego kurczaka
Jak podawać zupę pieczarkową z kurczakiem?
Wyborna zupa z pieczarek i kurczaka to danie, które sprawdzi się nie tylko na diecie odchudzającej. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Rozgrzewa, więc idealnie sprawdzi się w czasie chłodnych dni na jesieni i w zimie. Ta pełna smaku dietetyczna zupa to także pomysł na jedzenie na wynos. Można zapakować ją do pojemnika, odgrzać w kuchence mikrofalowej i zjeść w pracy na lunch. Porcje można dodatkowo wzbogacić posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
SKŁADNIKI
- 1 l bulionu drobiowego
- 500 g piersi kurczaka
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do bulionu przełożyć pierś kurczaka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z bulionu i pokroić na mniejsze kawałki.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Małe grzyby można zostawić w całości. Smażyć, aż woda odparuje, a pieczarki zaczną się lekko rumienić.
- Do bulionu przełożyć pieczarki z cebulą i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut.
- Odlać kilka łyżek zupy i wymieszać ze śmietanką. Wlać do garnka i wymieszać.
- Do zupy dodać pokrojonego kurczaka i podgrzać.
- Podawać na obiad posypaną posiekanym szczypiorkiem.