Jest łatwa, szybka i odchudzająca. Przepis na pyszną zupę pieczarkową z kurczakiem

zupa pieczarkowa z kurczakiem
Autor: Shutterstock Pysznie smakuje i pomaga schudnąć. Ta zupa pieczarkowa z kurczakiem jest znakomita.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Co jeść na diecie na obiad? Odpowiedź na to pytanie jest tak prosta jak ten przepis. Pełna smaku i aromatyczna zupa pieczarkowa wzbogacona piersią kurczaka to doskonały pomysł na dietetyczny obiad. Do jej przygotowania potrzebnych jest tylko kilka niedrogich składników. Oto prosty przepis na pyszną dietetyczną zupę pieczarkową z kurczakiem.

Zupa pieczarkowa z kurczakiem – z czego zrobić?

Do ugotowania smakowitej i aromatycznej zupy wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne. Można je kupić w sklepach i na bazarkach przez cały rok. Być może większość z nich macie w domu. To popularne produkty, które używa się na co dzień.

Co więc jest potrzebne, aby ugotować garnek dietetycznej zupy? Lista składników jest krótka i znalazło się na niej sześć produktów, dwie przyprawy i jeden dodatek.

  • bulion drobiowy
  • pierś kurczaka
  • pieczarki
  • cebula
  • śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc.
  • szczypiorek do podania
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić zupę pieczarkową z kurczakiem?

Dietetyczny przepis na wyborną i sycącą zupę z pieczarek z dodatkiem piersi kurczaka jest prosty. Nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w domowym gotowaniu, poradzą sobie na medal. Przygotowanie nie jest czasochłonne. W sumie to niewiele ponad pół godziny.

Jak więc ugotować domową zupę pieczarkową z kurczakiem? Aby cieszyć się jej wybornym smakiem, wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a zupa uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – ugotowanie kurczaka w bulionie drobiowym
  • 2. krok – podsmażenie cebuli i pieczarek
  • 3. krok – dodanie cebuli i pieczarek do zupy
  • 4. krok – zabielenie zupy pieczarkowej śmietanką
  • 5. krok – dodanie pokrojonego kurczaka

Jak podawać zupę pieczarkową z kurczakiem?

Wyborna zupa z pieczarek i kurczaka to danie, które sprawdzi się nie tylko na diecie odchudzającej. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Rozgrzewa, więc idealnie sprawdzi się w czasie chłodnych dni na jesieni i w zimie. Ta pełna smaku dietetyczna zupa to także pomysł na jedzenie na wynos. Można zapakować ją do pojemnika, odgrzać w kuchence mikrofalowej i zjeść w pracy na lunch. Porcje można dodatkowo wzbogacić posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

SKŁADNIKI

  • 1 l bulionu drobiowego
  • 500 g piersi kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do bulionu przełożyć pierś kurczaka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z bulionu i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Małe grzyby można zostawić w całości. Smażyć, aż woda odparuje, a pieczarki zaczną się lekko rumienić.
  • Do bulionu przełożyć pieczarki z cebulą i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut.
  • Odlać kilka łyżek zupy i wymieszać ze śmietanką. Wlać do garnka i wymieszać.
  • Do zupy dodać pokrojonego kurczaka i podgrzać.
  • Podawać na obiad posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej