Zupa pieczarkowa. Przepis babci na najlepszą zupę pieczarkową
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupa pieczarkowa to niezwykle esencjonalna potrawa o aksamitnej konsystencji, z wyrazistym grzybowym aromatem i wyjątkowym smakiem. Wiosną moja babcia Halina serwowała ją z dodatkiem świeżej zieleniny, a jesienią hojnie posypywała świeżo mielonym czarnym pieprzem. "Życie bez pieprzu byłoby trudne do zniesienia" – mawiała babcia. Oto przepis na najlepszą zupę świata!
Jakie pieczarki najlepsze do zupy pieczarkowej?
Do zupy pieczarkowej najlepiej wybrać świeże, młode pieczarki o jędrnej konsystencji i jasnej, kremowej barwie kapelusza. Najlepiej sprawdzą się:
- Pieczarki polne - jeśli mamy do nich dostęp, zupa z nich zyska niezrównany smak i aromat, który dorównuje grzybowej z borowików. Warto jednak pamiętać, że pieczarki polne są znacznie ciemniejsze po podsmażeniu.
- Pieczarki białe – klasyczne, delikatne w smaku, które idealnie pasują do esencjonalnych zup. Dodają zupie lekkości i wyrazistego grzybowego aromatu.
- Pieczarki brązowe (cremini, portobello) – mają intensywniejszy smak niż białe pieczarki i nadają zupie głębszy, bardziej ziemisty aromat.
- Mieszanka pieczarek – połączenie białych i brązowych pieczarek wzbogaci smak zupy i nada jej bardziej złożonego charakteru.
Ważne, aby pieczarki były świeże i bez ciemnych plam, co gwarantuje najlepszy smak i aromat
Macie apetyt na więcej? Polecam kilka super przepisów:
Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną
Zupa grzybowa po polsku z kaszą
Grzybowa borowikowa z serem, tymiankiem i orzechami
Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech
Zajrzyj też do galerii, pod materiałem wideo, znajdziesz w niej przepisy na rozgrzewające zupy na chłodniejsze dni.
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 0,5 kg pieczarek
- 1 ziemniak
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli szalotki
- 2 czubate łyżki masła
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki pokroić na plasterki, ziemniaki pokroić w kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać pieczarki i szalotkę, smażyć aż puszczą sok, a następnie cebula się zeszkli, a soki wyparują.
- Wlać bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Podawać z drobnym makaronem lub grzankami ziołowymi, posypaną szczypiorkiem.