Zupa pieczarkowa. Przepis babci na najlepszą zupę pieczarkową

Zupa pieczarkowa po angielsku: przepis na pyszną zupę
Autor: Shutterstock Zupa pieczarkowa po angielsku.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupa pieczarkowa to niezwykle esencjonalna potrawa o aksamitnej konsystencji, z wyrazistym grzybowym aromatem i wyjątkowym smakiem. Wiosną moja babcia Halina serwowała ją z dodatkiem świeżej zieleniny, a jesienią hojnie posypywała świeżo mielonym czarnym pieprzem. "Życie bez pieprzu byłoby trudne do zniesienia" – mawiała babcia. Oto przepis na najlepszą zupę świata!

Jakie pieczarki najlepsze do zupy pieczarkowej?

Do zupy pieczarkowej najlepiej wybrać świeże, młode pieczarki o jędrnej konsystencji i jasnej, kremowej barwie kapelusza. Najlepiej sprawdzą się:

  1. Pieczarki polne - jeśli mamy do nich dostęp, zupa z nich zyska niezrównany smak i aromat, który dorównuje grzybowej z borowików. Warto jednak pamiętać, że pieczarki polne są znacznie ciemniejsze po podsmażeniu.
  2. Pieczarki białe – klasyczne, delikatne w smaku, które idealnie pasują do esencjonalnych zup. Dodają zupie lekkości i wyrazistego grzybowego aromatu.
  3. Pieczarki brązowe (cremini, portobello) – mają intensywniejszy smak niż białe pieczarki i nadają zupie głębszy, bardziej ziemisty aromat.
  4. Mieszanka pieczarek – połączenie białych i brązowych pieczarek wzbogaci smak zupy i nada jej bardziej złożonego charakteru.

Ważne, aby pieczarki były świeże i bez ciemnych plam, co gwarantuje najlepszy smak i aromat

Macie apetyt na więcej? Polecam kilka super przepisów:

Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną

Kasztelańska zupa grzybowa

Zupa grzybowa po polsku z kaszą

Grzybowa borowikowa z serem, tymiankiem i orzechami

Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech

Zajrzyj też do galerii, pod materiałem wideo, znajdziesz w niej przepisy na rozgrzewające zupy na chłodniejsze dni.

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 ziemniak
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli szalotki
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki pokroić na plasterki, ziemniaki pokroić w kostkę.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać pieczarki i szalotkę, smażyć aż puszczą sok, a następnie cebula się zeszkli, a soki wyparują.
  • Wlać bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Podawać z drobnym makaronem lub grzankami ziołowymi, posypaną szczypiorkiem.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej