Tomek Strzelczyk wie, jak zrobić pyszną zupę grzybową. W tym roku podam ją na wigilijną kolację

zupa grzybowa Tomka Strzelczyka
Autor: Shutterstock Zupę grzybową ugotuj jak Tomek Strzelczyk. Jego przepis zachwyca pod każdym względem.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Barszcz czerwony ma sporą konkurencję. W tym roku na wigilijną kolację zamiast tej tradycyjnej zupy warto podać grzybową ugotowaną według przepisu Tomka Strzelczyka. Zupa ma głęboki i intensywny smak oraz aromat grzybów leśnych, a jej przygotowanie jest bardzo łatwe. Zobaczcie, jak Tomek Strzelczyk gotuje zupę z suszonych grzybów i sprawdźcie jego świąteczny przepis.

Z czego Tomek Strzelczyk gotuje zupę grzybową?

Uczestnik kulinarnego show „MasterChef” znany jest ze swoich przepisów, które zachwycają łatwością przygotowania, a dania czarują obłędnym smakiem. Nie inaczej jest z recepturą na wyśmienitą zupę grzybową, którą można przyrządzić na wigilijną kolację. Wystarczy kilka prostych składników, aby cieszyć się jej znakomitym smakiem. Wszystkie niezbędne produkty są do kupienia w wielu sklepach, a w okresie przedświątecznym można je dostać w dobrych cenach.

Co jest potrzebne, aby zrobić tę smakowitą i aromatyczną zupę grzybową według przepisu Tomka Strzelczyka? Autor kanału „Oddasz fartucha” zawsze gotuje ten wigilijny specjał z takich składników jak:

  • suszone grzyby
  • warzywa – marchewki, cebule, pietruszki, seler, por
  • przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe, cząber, ziele angielskie
  • dodatki – masło, śmietanka o zawartości tłuszczu 18 proc.
  • woda

Jak Tomek Strzelczyk gotuje zupę grzybową?

Przepis Tomasza z „Oddasz fartucha” na aromatyczna zupę z suszonych grzybów nie jest trudny. To nieskomplikowana receptura na znakomite danie w sam raz na wigilię i święta Bożego Narodzenia. Ugotowanie garnka wybornej zupy grzybowej nie zajmuje wiele czasu, ale kluczowa jest jedna czynność. Suszone grzyby trzeba namoczyć w wodzie i odstawić na całą noc. Dlatego przygotowania należy zacząć dzień wcześniej.

Jak więc ugotować pyszną zupę grzybową, tak jak robi to Tomek strzelczyk? Z jego sprawdzonym przepisem jest to nie tylko łatwe, ale przyjemne. Dzięki temu, że przepis został podzielony na poszczególne kroki, przyrządzenie smakowitej grzybowej nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek.

  • 1. krok – namoczenie suszonych grzybów w wodzie
  • 2. krok – ugotowanie wywaru z warzyw i przypraw
  • 3. krok – podsmażenie cebuli i odcedzonych grzybów
  • 4. krok – wyjęcie z wywaru warzyw i dodanie grzybów z cebulą
  • 5. krok – zabielenie zupy grzybowej śmietanką

Czy wylewać wodę z moczenia grzybów?

W tym przepisie suszone grzyby zalewa się wodą i odstawia na całą noc. Dzięki temu staną się miękkie, a po odcedzeniu łatwo jest je pokroić. Tomek Strzelczyk przestrzega, aby pod żadnym pozorem nie wylewać wody po moczeniu grzybów. To doskonała baza do ugotowania wywaru, z którego powstaje wyśmienita i niezwykle aromatyczna zupa grzybowa na wigilię. Zanim wleje się ją do garnka z warzywami, dobrze jest przecedzić ją przez drobne sitko. Dzięki temu wszelkie zanieczyszczenia, resztki piasku czy igliwia nie trafią do zupy.

SKŁADNIKI

  • 3 litry wody
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 80 g suszonych (podgrzybki i borowiki)
  • 4 marchewki
  • 3 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na całą noc. Odcedzić (wody nie wylewać) i pokroić w kostkę.
  • Marchewki, pietruszki, seler i por obrać i przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Zagotować i gotować na małym ogniu godzinę.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojone w kostkę cebule, aż się zeszklą. Dodać pokrojone grzyby i doprawić cząbrem. Wymieszać i smażyć kilka minut.
  • Z wywaru wyjąć ugotowane warzywa. Dodać podsmażone grzyby z cebulą łącznie z masłem, na którym się smażyły.
  • Doprawić solą i pieprzem. Gotować około godziny.
  • Delikatnie wlać śmietankę i wymieszać. Podgrzewać 5 minut.
  • Podawać na wigilijną kolację i w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej