Zupa z kani à la flaczki: przepis. Jak zrobić flaczki z kani?
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Zupa z kani à la flaczki to wyjątkowo smaczne danie, idealne na obiad lub sycącą, ciepłą kolację. Jej głównym składnikiem są leśne grzyby, czubajki kani, znane także po prostu jako kanie. Te aromatyczne i delikatne grzyby doskonale imitują w zupie strukturę flaczków, co czyni ją ciekawą alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania.
Zupa z kani - smaczna i pożywna
Zupa jest nie tylko pożywna, ale też pełna naturalnych, leśnych smaków, które wprowadzają nutę jesiennego aromatu do każdego posiłku. Idealnie komponuje się z dodatkiem świeżego pieczywa, podkreślając jej wyjątkowy charakter. Flaczkami z kani mogą się rozkoszować wszyscy jarosze, a jeśli użyjecie bulionu warzywnego, również wegetarianie. Smak flaczków z kani nadają zupie takie same przyprawy, jakich używa się do przygotowania flaków wołowych. O ostatecznym smaku decydują sproszkowana papryka i imbir. Zupa z kani à la flaczki będzie smakowała wam i waszym bliskim. Dzięki temu, że kanie mają sporo białka, jest to zupa odżywcza. Więcej o kani przeczytacie w artykule: Dlaczego warto jeść kanie?
Przepis na flaczki z kani
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu wołowego
- 3-4 kapelusze kani średnicy talerzyka deserowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 strączek czerwonego chilli
- czarny pieprz w ziarnach
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2-3 ziarna jałowca
- pół łyżeczki papryki
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać pieprz i jałowiec w ziarnach oraz cały, lekko zmiażdżony strączek chilli. Smażyć 2-3 minuty.
- Do garnka wrzucić posiekaną cebulę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać bardzo drobno posiekany czosnek i smażyć 1 minutę.
- Do garnka dodać starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć 2-3 minuty.
- Wyjąć strączek chilli. Dodać pocięte w paski kapelusze kani. Smażyć 2-3 minuty.
- Dodać majeranek, paprykę i imbir, smażyć 30 sekund.
- Wlać bulion wołowy i doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
- Na koniec zupę ewentualnie osolić i popieprzyć. Dla wielbicieli pikantnych doznań dodać chilli pokrojoną w cienkie krążki.
- Zupę z kani á la flaczki podawać z pajdą świeżego chleba.