Zupa krem z ogórków kiszonych - nieoczywista ogórkowa

Zupa krem z ogórków kiszonych
Autor: Shutterstock Zupa krem z ogórków kiszonych udekorowana kleksami śmietany.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa krem z ogórków kiszonych bardzo przypadła nam do gustu. To taka alternatywna wersja ogórkowej, bo niby smak podobny, ale jednak zupa krem to zupa krem. Dla podbicia różnic przyprawiam ją gałką muszkatołową, która nadaje daniu swoistego charakteru.

SKŁADNIKI

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 cebula
  • 6 kiszonych ogórków
  • 0,5 szklanki kwasu z ogórków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 4 szklanki wody
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • kwaśna śmietana
  • koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • W garnku rozpuść masło, dodać olej, wrzucić warzywa i smażyć kilka minut.
  • Podsmażone warzywa zalać wodą i gotować do miękkości.
  • Do miękkich warzyw dodać starte na tarce ogórki i zblednowac zupę na krem.
  • Jeśli zupa będzie mało kwaśna dodać kwasu z ogórków, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołowa.
  • Gdyby zupa była bardzo kwaśna dodać szczyptę cukru. Podawać z kwaśną śmietaną i siekanym koperkiem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej