Zupa krem z ogórków kiszonych - nieoczywista ogórkowa
2021-11-12
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa krem z ogórków kiszonych bardzo przypadła nam do gustu. To taka alternatywna wersja ogórkowej, bo niby smak podobny, ale jednak zupa krem to zupa krem. Dla podbicia różnic przyprawiam ją gałką muszkatołową, która nadaje daniu swoistego charakteru. oczywiści nie jest to konieczne, bo zupa jest i tak pyszna. Zupę można również przygotować na mięsnym rosole.
SKŁADNIKI
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 cebula
- 6 kiszonych ogórków
- 0,5 szklanki kwasu z ogórków
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 4 szklanki wody
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- cukier
- kwaśna śmietana
- koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku rozpuść masło, dodać olej, wrzucić warzywa i smażyć kilka minut.
- Podsmażone warzywa zalać wodą i gotować do miękkości.
- Do miękkich warzyw dodać starte na tarce ogórki i zblendować zupę na krem.
- Jeśli zupa będzie mało kwaśna dodać kwasu z ogórków, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołowa.
- Gdyby zupa była bardzo kwaśna dodać szczyptę cukru. Podawać z kwaśną śmietaną i siekanym koperkiem.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?