Wegański krupnik z jarmużem i kukurydzą
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Krupnik z jarmużem i kukurydzą to sycąca zupa dla każdego. Pełna smaku zupa rozgrzeje w chłodniejszy dzień.
Polecamy kilka przepisów na niezawodne krupniki:
Tradycyjny krupnik staropolski
Oszczędny krupnik na żołądkach drobiowych z fasolą z puszki
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu wegańskiego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 100 g kaszy jęczmiennej np. pęczaku
- 1 puszka kukurydzy
- 150-200 g jarmużu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na wiórki. Cebulę obrać i posiekać drobno. Czosnek obrać i posiekać.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać marchewkę, cebulę i czosnek. Smażyć 2-4 minuty. Mieszać, aby nie przypalić. Na koniec dodać przyprawy i zamieszać.
- Zawartość garnka zalać bulionem, dodać kaszę i gotować około 15 minut.
- Kukurydzę odcedzić. Jarmuż umyć, odsączyć, pokroić na kawałki, usunąć twarde łodygi.
- Dodać odcedzoną kukurydzę i pokrojony jarmuż. Zagotować.
- Przed podaniem spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.