Rozgrzewający krupnik z kaszy jęczmiennej - bardzo prosty przepis na krupnik [WIDEO]

Rozgrzewający krupnik z kaszy jęczmiennej - bardzo prosty przepis na krupnik [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Krupnik to jedna z typowo polskich zup - jej bazowym składnikiem jest popularna w naszym kraju kasza jęczmienna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krupnik to wyjątkowo rozgrzewające danie. Kasza jęczmienna, nieodzowny składnik tej zupy, to źródło zdrowych węglowodanów oraz błonnika. Jak ugotować krupnik z kaszy jęczmiennej?

Składniki

  • szklanka kaszy jęczmiennej

  • 2 średnie marchewki

  • ćwiartka selera

  • spora pietruszka

  • por

  • niewielki kawałek kapusty włoskiej

  • czarny pieprz

  • 2 listki bobkowe

  • ziele angielskie

  • 3-4 grzybki suszone

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • sól

  • łyżka masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę przepłucz, zalej gorącą wodą, dodaj grzybki, ziele angielskie, listek laurowy i pieprz oraz masło, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu.

  • Warzywa umyj, obierz, marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na grubej tarce.

  • Kapustę włoską, pora, cebulę, czosnek pokrój w paski.

  • Wszystkie warzywa wrzuć do gotującej się kaszy.

  • Posól do smaku. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. 

  • Podawaj krupnik posypany natką pietruszki lub koperkiem

Zobacz, jak ugotować tradycyjny krupnik z kasza jęczmienną:

Ocena: 2