Wegańska zupa gulaszowa. Afrykański przepis w 5 krokach
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pyszne i gęste zupy to najlepsze dania obiadowe na chłodne dni. Są nie tylko pyszne i aromatyczne. Obiad z zupą w roli głównej jest sycący, rozgrzewający i zapewnia dobry humor na resztę dnia. Właśnie taka jest zupa gulaszowa, która łączy w sobie mnóstwo smaków. Przepis pochodzi z Afryki, a zupa była spożywana już w czasach Berberów. Zobaczcie, jak zrobić afrykańską zupę gulaszową t’chicha.
Afrykańska zupa gulaszowa – składniki
Zupa gulaszowa, na którą przepis pochodzi z Afryki, składa się z warzyw, przypraw i bulionu. Na liście składników nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego, więc bez obaw mogą ją jeść weganie i wegetarianie. Miseczka obłędnej zupy gulaszowej t’chicha nasyci i rozgrzeje, dlatego najlepiej jest gotować ją w czasie jesieni i zimy.
Na liście składników potrzebnych do zrobienia afrykańskiej zupy gulaszowej znalazły się takie produkty jak:
- bulion warzywny
- kasza jęczmienna
- rośliny strączkowe – czerwona soczewica i ciecierzyca
- warzywa – krojone pomidory, cebula
- przyprawy – kurkuma, kmin rzymski, słodka papryka, sól, pieprz i czosnek
- oliwa z oliwek
- koncentrat pomidorowy
Jak zrobić afrykańską zupę gulaszową?
Pochodzący z Północnej Afryki przepis na pyszną i pełną smaku zupę gulaszową nie jest skomplikowany. Postępując według tej sprawdzonej receptury, pyszna zupa uda się już za pierwszym razem. Zupę t’chicha gotuje się w kilku prostych krokach.
Przepis na zupę gulaszową z Afryki został podzielony na kilka banalnie prostych etapów:
- 1. etap – namoczenie soczewicy, ciecierzycy i kaszy jęczmiennej
- 2. etap – podsmażenie cebuli z czosnkiem, koncentratem pomidorowym i przyprawami
- 3. etap – dodanie soczewicy, ciecierzycy i kaszy jęczmiennej
- 4. etap – dodanie krojonych pomidorów i wlanie bulionu warzywnego
- 5. etap – gotowanie zupy około 40 minut
Jak podawać afrykańską zupę gulaszową?
Pyszna i pełna różnorodnych składników zupa z Afryki Północnej podbije niejedno podniebienie. Chociaż nie ma w niej mięsa, jest wyjątkowo sycąca. Już jedna miseczka gęstej zupy gulaszowej zaspokoi głód i doda energii. Ze względu na swoje właściwości zupa jest polecana na jesienne i zimowe chłody. Od razu warto ugotować jej więcej, aby starczyło na kilka obiadów. Po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej.
Afrykańską zupę gulaszową można podać z kromkami chleba na zakwasie lub pszennymi bułeczkami. Porcje można posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą, która zapewni orzeźwiającą nutę.
SKŁADNIKI
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1/2 szklanki ciecierzycy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę, ciecierzycę i kaszę przesypać do misek i zlać wodą. Odstawić na noc, a następnego dnia odcedzić.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić kminem rzymskim, papryką i kurkumą. Wymieszać.
- Do garnka przełożyć soczewicę, ciecierzycę i kaszę. Dodać krojone pomidory z puszki i wymieszać.
- Wlać bulion, wymieszać i gotować na średnim ogniu około 40 minut, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
- Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
- Podawać od razu posypaną natką pietruszki oraz z chlebem.