Wegańska zupa gulaszowa. Afrykański przepis w 5 krokach

afrykańska zupa gulaszowa
Autor: Shutterstock Afrykańska zupa gulaszowa to sycący, rozgrzewający i dodający energii obiad.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pyszne i gęste zupy to najlepsze dania obiadowe na chłodne dni. Są nie tylko pyszne i aromatyczne. Obiad z zupą w roli głównej jest sycący, rozgrzewający i zapewnia dobry humor na resztę dnia. Właśnie taka jest zupa gulaszowa, która łączy w sobie mnóstwo smaków. Przepis pochodzi z Afryki, a zupa była spożywana już w czasach Berberów. Zobaczcie, jak zrobić afrykańską zupę gulaszową t’chicha.

Afrykańska zupa gulaszowa – składniki

Zupa gulaszowa, na którą przepis pochodzi z Afryki, składa się z warzyw, przypraw i bulionu. Na liście składników nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego, więc bez obaw mogą ją jeść weganie i wegetarianie. Miseczka obłędnej zupy gulaszowej t’chicha nasyci i rozgrzeje, dlatego najlepiej jest gotować ją w czasie jesieni i zimy.

Na liście składników potrzebnych do zrobienia afrykańskiej zupy gulaszowej znalazły się takie produkty jak:

  • bulion warzywny
  • kasza jęczmienna
  • rośliny strączkowe – czerwona soczewica i ciecierzyca
  • warzywa – krojone pomidory, cebula
  • przyprawy – kurkuma, kmin rzymski, słodka papryka, sól, pieprz i czosnek
  • oliwa z oliwek
  • koncentrat pomidorowy

Jak zrobić afrykańską zupę gulaszową?

Pochodzący z Północnej Afryki przepis na pyszną i pełną smaku zupę gulaszową nie jest skomplikowany. Postępując według tej sprawdzonej receptury, pyszna zupa uda się już za pierwszym razem. Zupę t’chicha gotuje się w kilku prostych krokach.

Przepis na zupę gulaszową z Afryki został podzielony na kilka banalnie prostych etapów:

  • 1. etap – namoczenie soczewicy, ciecierzycy i kaszy jęczmiennej
  • 2. etap – podsmażenie cebuli z czosnkiem, koncentratem pomidorowym i przyprawami
  • 3. etap – dodanie soczewicy, ciecierzycy i kaszy jęczmiennej
  • 4. etap – dodanie krojonych pomidorów i wlanie bulionu warzywnego
  • 5. etap – gotowanie zupy około 40 minut

Jak podawać afrykańską zupę gulaszową?

Pyszna i pełna różnorodnych składników zupa z Afryki Północnej podbije niejedno podniebienie. Chociaż nie ma w niej mięsa, jest wyjątkowo sycąca. Już jedna miseczka gęstej zupy gulaszowej zaspokoi głód i doda energii. Ze względu na swoje właściwości zupa jest polecana na jesienne i zimowe chłody. Od razu warto ugotować jej więcej, aby starczyło na kilka obiadów. Po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej.

Afrykańską zupę gulaszową można podać z kromkami chleba na zakwasie lub pszennymi bułeczkami. Porcje można posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą, która zapewni orzeźwiającą nutę.

SKŁADNIKI

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1/2 szklanki ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę, ciecierzycę i kaszę przesypać do misek i zlać wodą. Odstawić na noc, a następnego dnia odcedzić.
  • W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić kminem rzymskim, papryką i kurkumą. Wymieszać.
  • Do garnka przełożyć soczewicę, ciecierzycę i kaszę. Dodać krojone pomidory z puszki i wymieszać.
  • Wlać bulion, wymieszać i gotować na średnim ogniu około 40 minut, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
  • Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać od razu posypaną natką pietruszki oraz z chlebem.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej