Przepis na keto zupę lasagne. Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający obiad
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Lasagne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Przepis, który znajdziecie poniżej, to nieco zmieniona oryginalna receptura. Lasagne nie zapieka się w piekarniku, a serwuje w postaci pysznej, sycącej i niskokalorycznej zupy. To świetny pomysł na pyszny obiad dla osób, które są na diecie ketogenicznej. Zobaczcie, jak zrobić keto zupę lasagne i poznajcie łatwy przepis.
Z czego zrobić keto zupę lasagne?
Pyszną i niskokaloryczną zupę o smaku włoskiej lasagne gotuje się z prostych i łatwo dostępnych składników. Można je kupić w każdym większym sklepie. W tym przepisie nie ma jednak makaronu. Klasyczne płaty makaronowe do lasagne zostały zastąpione popularnym warzywem. Makaron robi się z cukinii. Za pomocą obieraczki kroi się ją na długie paski. Tak przygotowana cukinia staje się pysznym, zdrowym i niskokalorycznym warzywnym makaronem.
Na liście składników potrzebnych do ugotowania garnka obłędnej keto zupy lasagne wykorzystuje się takie produkty jak:
- mielone mięso wieprzowe lub wołowe
- warzywa – cukinia i cebula
- bulion drobiowy lub wołowy
- woda
- passata pomidorowa
- sery – śmietankowy i mozzarella
- masło klarowane
- przyprawy – bazylia, oregano, czosnek, sól i pieprz
Jak zrobić keto zupę lasagne?
Smakowitą i pełną pysznych składników zupę lasagne, która świetnie sprawdzi się na keto obiad, gotuje się łatwo i szybko. Przepis został napisany tak, aby pyszna i aromatyczna zupa o niskiej kaloryczności udała się już za pierwszym razem.
Jak więc ugotować keto zupę lasagne na obiad? Przepis składa się z kilku prostych kroków.
- 1. krok – przygotowanie makaronu z cukinii
- 2. krok – podsmażenie cebuli i mięsa mielonego
- 3. krok – wlanie bulionu, wody i passaty pomidorowej oraz doprawienie zupy
- 4. krok – gotowanie zupy przez 20 minut
- 5. krok – zabielenie zupy serkiem śmietankowym i dodanie makaronu z cukinii
Jak podawać keto zupę lasagne?
Przepis na keto zupę lasagne warto zapisać. Przypadnie do gusty nie tylko osobom, które zrzucają zbędne kilogramy na diecie ketogenicznej. Zupa o smaku włoskiej lasagne będzie smakować każdemu. Jest nie tylko pyszna i aromatyczna. To danie sycące i rozgrzewające, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni, kiedy pogoda nie rozpieszcza. Porcje zupy warto posypać startym serem mozzarella, który przyjemnie się roztopi i nada dodatkowego smaku obłędnej keto zupie.
SKŁADNIKI
- 400 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- 340 g passaty pomidorowej
- 300 ml bulionu drobiowego lub wołowego
- 300 ml wody
- 130 g serka śmietankowego
- 60 g startej mozzarelli
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokroić za pomocą obieraczki na długie paski.
- W dużym garnku roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać mięso mielone i smażyć, aż zacznie się rumienić. Cały czas mieszać.
- Wlać bulion, wodę i passatę pomidorową. Doprawić bazylią, oregano, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut.
- Dodać serek śmietankowy i dokładnie wymieszać.
- Dodać cukinię i gotować 5 minut.
- Podawać od razu posypaną startym serem mozzarella.