Przepis na keto zupę lasagne. Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający obiad

keto zupa lasagne
Autor: Shutterstock Keto zupa lasagne to obłędny i sycący obiad prawie bez kalorii.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Lasagne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Przepis, który znajdziecie poniżej, to nieco zmieniona oryginalna receptura. Lasagne nie zapieka się w piekarniku, a serwuje w postaci pysznej, sycącej i niskokalorycznej zupy. To świetny pomysł na pyszny obiad dla osób, które są na diecie ketogenicznej. Zobaczcie, jak zrobić keto zupę lasagne i poznajcie łatwy przepis.

Z czego zrobić keto zupę lasagne?

Pyszną i niskokaloryczną zupę o smaku włoskiej lasagne gotuje się z prostych i łatwo dostępnych składników. Można je kupić w każdym większym sklepie. W tym przepisie nie ma jednak makaronu. Klasyczne płaty makaronowe do lasagne zostały zastąpione popularnym warzywem. Makaron robi się z cukinii. Za pomocą obieraczki kroi się ją na długie paski. Tak przygotowana cukinia staje się pysznym, zdrowym i niskokalorycznym warzywnym makaronem.

Na liście składników potrzebnych do ugotowania garnka obłędnej keto zupy lasagne wykorzystuje się takie produkty jak:

  • mielone mięso wieprzowe lub wołowe
  • warzywa – cukinia i cebula
  • bulion drobiowy lub wołowy
  • woda
  • passata pomidorowa
  • sery – śmietankowy i mozzarella
  • masło klarowane
  • przyprawy – bazylia, oregano, czosnek, sól i pieprz

Jak zrobić keto zupę lasagne?

Smakowitą i pełną pysznych składników zupę lasagne, która świetnie sprawdzi się na keto obiad, gotuje się łatwo i szybko. Przepis został napisany tak, aby pyszna i aromatyczna zupa o niskiej kaloryczności udała się już za pierwszym razem.

Jak więc ugotować keto zupę lasagne na obiad? Przepis składa się z kilku prostych kroków.

  • 1. krok – przygotowanie makaronu z cukinii
  • 2. krok – podsmażenie cebuli i mięsa mielonego
  • 3. krok – wlanie bulionu, wody i passaty pomidorowej oraz doprawienie zupy
  • 4. krok – gotowanie zupy przez 20 minut
  • 5. krok – zabielenie zupy serkiem śmietankowym i dodanie makaronu z cukinii

Jak podawać keto zupę lasagne?

Przepis na keto zupę lasagne warto zapisać. Przypadnie do gusty nie tylko osobom, które zrzucają zbędne kilogramy na diecie ketogenicznej. Zupa o smaku włoskiej lasagne będzie smakować każdemu. Jest nie tylko pyszna i aromatyczna. To danie sycące i rozgrzewające, dlatego najlepiej smakuje w chłodne dni, kiedy pogoda nie rozpieszcza. Porcje zupy warto posypać startym serem mozzarella, który przyjemnie się roztopi i nada dodatkowego smaku obłędnej keto zupie.

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 340 g passaty pomidorowej
  • 300 ml bulionu drobiowego lub wołowego
  • 300 ml wody
  • 130 g serka śmietankowego
  • 60 g startej mozzarelli
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię pokroić za pomocą obieraczki na długie paski.
  • W dużym garnku roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać mięso mielone i smażyć, aż zacznie się rumienić. Cały czas mieszać.
  • Wlać bulion, wodę i passatę pomidorową. Doprawić bazylią, oregano, czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut.
  • Dodać serek śmietankowy i dokładnie wymieszać.
  • Dodać cukinię i gotować 5 minut.
  • Podawać od razu posypaną startym serem mozzarella.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
więcej