Flaki po warszawsku z pulpetami
Flaki po warszawsku to pyszna i sycąca potrawa, która była jednym z najpopularniejszych dań przedwojennej Warszawy. Podawane z pulpetami i parmezanem flaki potrafiły zaskoczyć smakiem. Tak jest do dziś, ponieważ renoma flaków po warszawsku nie słabnie. Zobaczcie, jak zrobić flaczki z pulpetami.
Czym są flaki po warszawsku?
Flaki wołowe gotowane w esencjonalnym rosole i obowiązkowo podawane z pulpetami z łoju wołowego znane były już kuchni staropolskiej. Wielbicielem tego dania był król Władysław Jagiełło. Przepis na flaki po warszawsku można odnaleźć w książce kucharskiej „365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej, która została wydana w 1860 roku.
W wielokulturowej Warszawie XIX wieku danie zamieniło się w prawdziwe fusion. Łączą się w nim tradycje wielu kuchni. Są w nim polski majeranek i zasmażka, imbir i gałka muszkatołowa pochodzące z Dalekiego Wschodu oraz charakterystyczne dla kuchni niemieckiej pulpety.
Flaki po warszawsku podawane były we wszystkich barach i znakomitych restauracjach przedwojennej Warszawy. Tradycyjnie podawano je posypane parmezanem. Po wojnie można było ich spróbować w barach mlecznych i na słynnym warszawskim Bazarze Różyckiego, gdzie sprzedawano je na ulicy z kotła, rozlewając do słoików. Wbrew pozorom to pyszne, pożywne i eleganckie danie.
Jak zrobić flaki po warszawsku?
Przyrządzenie flaków po warszawsku podzielone jest na kilka etapów:
- 1. etap – oczyszczenie, ugotowanie i pokrojenie flaków
- 2. etap – pokrojenie, podsmażenie warzyw i dodanie ich do wywaru
- 3. etap – przyrządzanie i dodanie do wywaru pulpetów
- 4. etap – przygotowanie zasmażki i dodanie jej do wywaru
Jak doprawić flaki po warszawsku?
Nieodłącznym elementem każdej potrawy są aromatyczne zioła i przyprawy. Nie inaczej jest we flakach po warszawsku. Potrawę doprawia się mieloną słodką papryką, suszonym majerankiem i ziołowym pieprzem. Niepowtarzalnego aromatu nadaje imbir i gałka muszkatołowa. Z kolei do klopsików dodaje się aromatyczną posiekaną natkę pietruszki oraz sól i czarny pieprz.
Przepisy na flaki
Flaki to potrawa znana nie tylko w Polsce. W wielu krajach przyrządza się podobne dania, które różna się sposobem przyrządzenia i składnikami. Ci, którzy lubią próbować smaków kuchni z rożnych stron świata, na pewno zainteresują się, jak je zrobić. Poniżej znajdziecie inne przepisy na flaki:
- Flaki po meksykańsku: Menudo
- Lampredotto - przepis na włoską kanapkę z flaczkami i zieloną salsą
- Flaczki z kurczaka: sprawdzony przepis
- Flaki po rzymsku
- Mondongo - południowoamerykańska zupa z flaków i warzyw
- Flaki wołowe po włosku
SKŁADNIKI
- flaki po warszawsku:
- 2 l bulionu wołowego
- 1 kg oczyszczonych flaków wołowych
- 200 g włoszczyzny bez kapusty
- 200 g szpondra wołowego
- 50 g masła
- 30 g mąki pszennej
przyprawy do flaków po warszawsku:- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- sól
zasmażka do flaków po warszawsku:- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
pulpety do flaków po warszawsku:- 500 g mielonej cielęciny
- 2 jajka
- 30 g bułki tartej
- 20 g mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
dodatkowo:- parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bardzo dokładnie oczyszczone flaki, wielokrotnie płukane w ciepłej wodzie, zagotować we wrzącej wodzie i odcedzić. Ponownie przepłukać, odcedzić i dobrze odcisnąć. Przełożyć do garnka, dodać szponder, wlać bulion wołowy i gotować około 4 godziny. Odcedzić, pokroić w cienkie paski o długości około 4 cm i z powrotem dodać do wywaru.
- Warzywa pokroić w paski. Na patelni roztopić masło i smażyć na nim warzywa, aż staną się miękkie i rumiane. Przełożyć do garnka z flakami. Doprawić majerankiem, słodką papryką, imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem czarnym i ziołowym oraz solą.
- Przygotować pulpety. Jajko utrzeć z bułką tartą. Dodać do mielonej cielęciny. Wsypać natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące pszennej i kolejno wkładać do garnka z flakami. Gotować na średnim ogniu około 15 minut.
- Przygotować zasmażkę. Na patelni roztopić masło i wyspać mąkę. Smażyć, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać do garnka z flakami i wymieszać.
- Flaki podawać posypane parmezanem.