Mondongo - południowoamerykańska zupa z flaków i warzyw
2021-06-02
łatwy
50 min
3
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Mondongo to zupa popularna na Dominikanie, w Porto Rico czy w Kolumbii, którą przygotowuje się z wieprzowych, wołowych bądź kozich podrobów: żołądków, jelit i flaków. Jeśli ktoś lubi flaczki po warszawsku, to polubi i mondongo.
SKŁADNIKI
- 500 g flaków wołowych lub cielęcych
1 duża czerwona cebula - 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 papryka
- 6 pomidorów śliwkowych
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 0,5 szklanki passaty pomidorowej
- 3 gałązki kolendry
- 1 łyżka soli
- pieprz
- 2 limonki
- 2 łyżki oleju
- szczypta oregano
- szczypta ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Flaki dokładnie umyć, zalać dwoma litrami wody, dodać 1 łyżeczkę soli, świeżo mielony pieprz, gałązki kolendry i sok wyciśnięty z limonek. Gotować, aż flaki będą miękkie (z łatwością nabijesz je na widelec).
- Flaki wyjąć, ostudzić i pokroić (chyba ze kupiliście już gotowe - obgotowane i pokrojone). Warzyw oczyścić, obrać i pokroić.
- Na duże patelni lub w garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek, po 2-3 minutach dodać selera, paprykę i pomidory. Po kilku minutach przypraw oregano i dodaj passatę.
- Dodać pokrojone flaki, marchewkę i ziemniaki, wlać 3-4 szklanki wody i gotować na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie, dopraw solą i ostrą papryką w proszku.