Mondongo - południowoamerykańska zupa z flaków i warzyw

Mondongo
Autor: Shutterstock Mondongo to rodzaj południowoamerykańskich flaczków.
łatwy
50 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Mondongo to zupa popularna na Dominikanie, w Porto Rico czy w Kolumbii, którą przygotowuje się z wieprzowych, wołowych bądź kozich podrobów: żołądków, jelit i flaków. Jeśli ktoś lubi flaczki po warszawsku, to polubi i mondongo.

SKŁADNIKI

  • 500 g flaków wołowych lub cielęcych

    1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 papryka
  • 6 pomidorów śliwkowych
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 3 gałązki kolendry
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • 2 limonki
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta oregano
  • szczypta ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Flaki dokładnie umyć, zalać dwoma litrami wody, dodać 1 łyżeczkę soli, świeżo mielony pieprz, gałązki kolendry i sok wyciśnięty z limonek. Gotować, aż flaki będą miękkie (z łatwością nabijesz je na widelec).
  • Flaki wyjąć, ostudzić i pokroić (chyba ze kupiliście już gotowe - obgotowane i pokrojone). Warzyw oczyścić, obrać i pokroić.
  • Na duże patelni lub w garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek, po 2-3 minutach dodać selera, paprykę i pomidory. Po kilku minutach przypraw oregano i dodaj passatę.
  • Dodać pokrojone flaki, marchewkę i ziemniaki, wlać 3-4 szklanki wody i gotować na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie, dopraw solą i ostrą papryką w proszku.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej