Flaki wołowe: pyszne, aromatyczne flaki krok po kroku

2021-12-29
Zuzanna Lubart
Flaki wołowe: pyszne, aromatyczne flaki krok po kroku
Autor: Shutterstock Flaki wołowe to jedna z tradycyjnych polskich potraw - rozgrzewające, sycące i aromatyczne
średni
180 min
4

Flaki wołowe to klasyczne danie kuchni polskiej, a szczególnie warszawskiej. Jak przygotować pyszne flaki wołowe? Możesz użyć podgotowanych flaków wołowych, a wtedy przygotowanie zupy trwa zaledwie pół godziny. Albo samemu je ugotować, co trwa jednak około trzech godzin. Jednak warto  poświecić czas na przygotowanie tej zupy - sukces murowany!

SKŁADNIKI

  • 60 dag flaków wołowych
  • 800 ml bulionu wołowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 05, łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • do smaku: sól, pieprz czarny, papryka ostra mielona

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli kupisz podgotowane flaki, przejdź do punktu drugiego. Jeśli masz surowe flaki, oczyść je i zalej wodą. Gotuj ok. 3 godziny, aż staną się miękkie i przestaną wydzielać brzydki zapach. Odcedź je i potnij w cienkie paski. Możesz również kupić flaki oczyszczone, pokrojone i wstępnie podgotowane - wtedy  czas ich gotowania jest  nieco krótszy, a o brzydkim zapachu nie ma mowy!
  • Flaki zalej bulionem wołowym, dodaj przyprawy i gotuj ok. 20 minut.
  • Wymieszaj mąkę z 3 łyżkami śmietany, dodaj odrobinę zupy i wymieszaj.
  • Wlej do garnka i gotuj jeszcze z 5 minut. Wtedy dolej resztę śmietany.
  • Posól, popieprz, dodaj imbir i posyp majerankiem i oboma rodzajami papryki do smaku. Zagotuj. Podawaj z bułeczką.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Zuzanna Lubart