Flaki wołowe: pyszne, aromatyczne flaki krok po kroku

2018-03-21
Zuzanna Lubart
Flaki wołowe: pyszne, aromatyczne flaki krok po kroku
Autor: Shutterstock Flaki wołowe to jedna z tradycyjnych polskich potraw - rozgrzewające, sycące i aromatyczne
średni
180 min
4

Flaki wołowe to klasyczne danie kuchni polskiej, a szczególnie warszawskiej. Jak przygotować pyszne flaki wołowe? Możesz użyć podgotowanych flaków wołowych, a wtedy przygotowanie zupy trwa zaledwie pół godziny. Albo samemu je ugotować, co trwa jednak około trzech godzin. Jednak warto  poświecić czas na przygotowanie tej zupy - sukces murowany!

Składniki

60 dag flaków wołowych

800 ml bulionu wołowego

150 ml śmietany 30%

1 łyżka mąki

1 łyżeczka majeranku

05, łyżeczki imbiru

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

do smaku: sól, pieprz czarny, papryka ostra mielona

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jeśli kupisz podgotowane flaki, przejdź do punktu drugiego. Jeśli masz surowe flaki, oczyść je i zalej wodą. Gotuj ok. 3 godziny, aż staną się miękkie i przestaną wydzielać brzydki zapach. Odcedź je i potnij w cienkie paski. Możesz również kupić flaki oczyszczone, pokrojone i wstępnie podgotowane - wtedy  czas ich gotowania jest  nieco krótszy, a o brzydkim zapachu nie ma mowy!

Flaki zalej bulionem wołowym, dodaj przyprawy i gotuj ok. 20 minut.

Wymieszaj mąkę z 3 łyżkami śmietany, dodaj odrobinę zupy i wymieszaj.

Wlej do garnka i gotuj jeszcze z 5 minut. Wtedy dolej resztę śmietany.

Posól, popieprz, dodaj imbir i posyp majerankiem i oboma rodzajami papryki do smaku. Zagotuj. Podawaj z bułeczką.

Zuzanna Lubart