Flaki wołowe: pyszne, aromatyczne flaki krok po kroku
2021-12-29
średni
180 min
4
Flaki wołowe to klasyczne danie kuchni polskiej, a szczególnie warszawskiej. Jak przygotować pyszne flaki wołowe? Możesz użyć podgotowanych flaków wołowych, a wtedy przygotowanie zupy trwa zaledwie pół godziny. Albo samemu je ugotować, co trwa jednak około trzech godzin. Jednak warto poświecić czas na przygotowanie tej zupy - sukces murowany!
SKŁADNIKI
- 60 dag flaków wołowych
- 800 ml bulionu wołowego
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka majeranku
- 05, łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- do smaku: sól, pieprz czarny, papryka ostra mielona
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli kupisz podgotowane flaki, przejdź do punktu drugiego. Jeśli masz surowe flaki, oczyść je i zalej wodą. Gotuj ok. 3 godziny, aż staną się miękkie i przestaną wydzielać brzydki zapach. Odcedź je i potnij w cienkie paski. Możesz również kupić flaki oczyszczone, pokrojone i wstępnie podgotowane - wtedy czas ich gotowania jest nieco krótszy, a o brzydkim zapachu nie ma mowy!
- Flaki zalej bulionem wołowym, dodaj przyprawy i gotuj ok. 20 minut.
- Wymieszaj mąkę z 3 łyżkami śmietany, dodaj odrobinę zupy i wymieszaj.
- Wlej do garnka i gotuj jeszcze z 5 minut. Wtedy dolej resztę śmietany.
- Posól, popieprz, dodaj imbir i posyp majerankiem i oboma rodzajami papryki do smaku. Zagotuj. Podawaj z bułeczką.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw