Flaki po rzymsku: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]
2020-07-16
łatwy
45 min
4
Niesłusznie się mówi: nudny, jak flaki z olejem. Ani flaki nie są nudne ze względu na rozmaitość ich przyrządzania, ani też nie lubią być traktowane olejem. Dzisiaj proponuję przepis na oryginalne flaki po rzymsku, jako że i Włosi i Francuzi wszelkie podroby uwielbiają i często je podają - przekonuje Małgorzata Raducha prowadząca kulturową audycję Lato z Radiem.
SKŁADNIKI
- 1 kg oczyszczonych i obgotowanych flaków wołowych
- 1/2 szklanki cebuli szalotki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 duże marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 300 ml czerwonego wina
- sól, świeżo mielony pieprz i imbir
- 50 g startego parmezanu
- oliwa do smażenia
- bekon zrumieniony na chrupko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zasada jest taka: najpierw obgotowujemy flaki bardzo krótko, najwyżej pół godziny, odcedzamy z wody i zalewamy białym winem.
- Rozdrabniamy warzywa: marchew, cebulę, czosnek i seler naciowy, dusimy krótko na oliwie.
- Gdy wino nieco odparuje z naszych flaków, dodajemy podduszone warzywa i dolewamy wody tak ok. 1,5 l.
- Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 1,5 godz.
- Na koniec dodajemy starty parmezan (Ach, ci Włosi…) i podsmażone chipsy zrobione z płatków bekonu.
- Dosmaczamy imbirem, solą i pieprzem. Smacznego!