Stosowanie ziół i przypraw: przydatne rady
Przyprawy i zioła podnoszą jakość smaku oraz aromatu naszych domowych potraw. Przedstawiamy zasady ich stosowania w kuchni oraz najpularniejsze przyprawy używane w kuchni polskiej.
Spis treści
Przyprawianie potraw - 6 dobrych rad
Nigdy nie ograniczaj się do jednej przyprawy. Użyj minimum 2, a maksimum 10.
Ciężkostrawne dania przyprawiaj intensywniej.
Jeśli ty lub twoi krewni macie problemy żołądkiem, wyeliminuj z diety ostre przyprawy powodujące bóle brzucha, zgagę i wzdęcia.
Zioła i przyprawy o mocnym aromacie (majeranek, tymianek, liście laurowe, czosnek, cebula, szczypiorek, suszone grzyby, koper) dodaj na samym początku przyrządzania potrawy, aby mogła ona przejść zapachem dodatków.
Przyprawy, które działają pobudzająco (mielony pieprz, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, szafran, musztarda, gorczyca) dodaj tuż przed podaniem potrawy.
Soli użyj na samym końcu, ponieważ działa ona ściągająco na komórki mięsne i roślinne. W przeciwnym razie danie mogłoby stracić soczystość i miękkość.
Najczęściej stosowane przyprawy
BAZYLIA. Ma dobroczynne działanie na żołądek i pobudza trawienie. Jej aromat świetne współgra z pomidorami i przetworami z tych owoców. Sproszkowana bazylia może zastąpić pieprz. Nadaje się do: kotletów schabowych, sosów, zup, ryb, pierników, sałaty, serów.
CHRZAN. Bogaty w witaminę C, ma właściwości bakteriobójcze. Nie mogą stosować go osoby chorujące na marskość wątroby, schorzenia nerek i oraz mające problemy z przewodem pokarmowym. Utarty chrzan nadaje się do: mięs, ryb, wędlin.
MAJERANEK. Ma ładny, korzenny aromat i gorzki smak. Zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Nadaje się do: pieczonych gęsi, baraniny, pieczeni mięsnych, flaków, żurku, grochówki, potraw z użyciem roślin strączkowych.
OREGANO. Inaczej lebiodka lub "dziki majeranek". Ma działanie moczopędne i napotne. Nadaje się do: pizzy, ryb, jaj, pieczeni, zup, kiełbas.