Flaki po meksykańsku: Menudo
2021-03-29
średni
120 min
4
Flaki po meksykańsku, zwane Menudo, to pożywne danie jednogarnkowe. Są pikantne i esencjonalne. Będą smakowały wielbicielom ostrej kuchni. W oryginale przygotowuje się je na wywarze z wędzonych nóżek wieprzowych.
SKŁADNIKI
- Na flaki po meksykańsku potrzeba:
- 1 kg blanszowanych flaków wołowych
- ok. 1 kg nóżek wieprzowych
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki sproszkowanej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka czerwonych płatków chili
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminu lub kminku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 średnia papryczka jalapeño
- 1 wędzona papryczka habanero z puszki
- Ponadto do flaków po meksykańsku:
- szczypior
- natka kolendry
- nachos
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę upiec w całości. Nóżki wieprzowe obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy: upieczoną cebulę, czosnek, oregano, majeranek, liść laurowy, wędzoną paprykę, płatki chili, kmin i gotować około 2-3 godzin lub do miękkości. Szumowiny starannie usunąć.
- Ugotowane nóżki wyjąć, kości oczyścić z mięsa, mięso posiekać i dodać do wywaru.
- Do wywaru dodać blanszowane flaki oraz pokrojoną paprykę. Posolić i gotować przez 30 minut lub do chwili gdy flaki będą miękkie.
- Na koniec dodać odcedzoną kukurydzę i czerwoną fasolę.
- Rozlać do talerzy, podawać z posiekaną natką kolendry, szczypiorkiem, cząstką limonki do wyciśnięcia i pokruszonymi nachosami.