Flaki po meksykańsku: Menudo

2021-03-29
Flaki po meksykańsku: menudo
Autor: Shutterstock Flaki to pożywne i ekonomiczne danie, choć w wersji meksykańskiej bogate w dodatki.
średni
120 min
4

Flaki po meksykańsku, zwane Menudo, to pożywne danie jednogarnkowe. Są pikantne i esencjonalne. Będą smakowały wielbicielom ostrej kuchni. W oryginale przygotowuje się je na wywarze z wędzonych nóżek wieprzowych. 

SKŁADNIKI

  • Na flaki po meksykańsku potrzeba:
  • 1 kg blanszowanych flaków wołowych
  • ok. 1 kg nóżek wieprzowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki sproszkowanej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka czerwonych płatków chili
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminu lub kminku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 średnia papryczka jalapeño
  • 1 wędzona papryczka habanero z puszki
  •  
  • Ponadto do flaków po meksykańsku:
  • szczypior
  • natka kolendry
  • nachos

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę upiec w całości. Nóżki wieprzowe obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy: upieczoną cebulę, czosnek, oregano, majeranek, liść laurowy, wędzoną paprykę, płatki chili, kmin i gotować około 2-3 godzin lub do miękkości. Szumowiny starannie usunąć.
  • Ugotowane nóżki wyjąć, kości oczyścić z mięsa, mięso posiekać i dodać do wywaru.
  • Do wywaru dodać blanszowane flaki oraz pokrojoną paprykę. Posolić i gotować przez 30 minut lub do chwili gdy flaki będą miękkie.
  • Na koniec dodać odcedzoną kukurydzę i czerwoną fasolę.
  • Rozlać do talerzy, podawać z posiekaną natką kolendry, szczypiorkiem, cząstką limonki do wyciśnięcia i pokruszonymi nachosami.