Do garnka włóż indyka, ryż i młode warzywa. Ta zupa zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy
Dieta bezglutenowa
Pyszna i aromatyczna zupa to świetny pomysł na obiad. Przyrządzona według tego przepisu zupa z dodatkiem mięsa z indyka, ryżu i kolorowych młodych warzyw to sycące danie, które podbije każde podniebienie. Doskonale smakuje zaraz po ugotowaniu i po odgrzaniu następnego dnia. Oto prosty przepis na wyśmienitą zupę z indykiem, ryżem i warzywami.
Jak zrobić zupę z indykiem, ryżem i warzywami?
Przepis na tę wyborną i sycącą zupę ugotowaną na wywarze z golonki z indyka jest łatwy. Lista składników jest krótka i obejmuje produkty, które są dostępne w prawie każdym sklepie i na bazarkach. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, zupa uda się już za pierwszym razem.
Jak więc ugotować domową zupę z indykiem, ryżem i młodymi warzywami? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek i znacznie ułatwią przygotowanie obiadu dla całej rodziny.
- 1. krok – ugotowanie wywaru na golonce z indyka
- 2. krok – dodanie do wywaru warzyw i ryżu
- 3. krok – oddzielenie mięsa indyka od kości i dodanie go do zupy
- 4. krok – zabielenie zupy śmietanką
Ile gotować indyka w zupie?
Pełną smaku zupę z dodatkiem ryżu i warzyw gotuje się na wywarze z golonki z indyka. Najpierw należy więc zalać indyka wodą i dodać przyprawy. Po zagotowaniu zmniejsza się ogień i gotuje mięso pod przykryciem około pół godziny. Po tym czasie dodaje się warzywa i ryż. Zupę należy gotować jeszcze 20 minut. Mięso z indyka jest miękkie i łatwo odchodzi od kości.
Jak podawać zupę z indykiem, ryżem i warzywami?
Pyszna zupa ugotowana na wywarze z indyka z warzywami i ryżem to pyszny pomysł na rodzinny obiad. To aromatyczne danie zaspokoi głód i doda energii. Dzięki temu, że zupę wzbogaca mięso z indyka, jest sycąca i spokojnie wystarczy za dwa dania. Do zupy najlepsze są młode warzywa, które już piętrzą się na bazarowych straganach.
Zupę z indykiem, ryżem i kolorowymi warzywami zabiela się śmietanką o zawartości tłuszczu 30 proc. Niestety dodatek ten sprawia, że zupa jest bardziej kaloryczna. Zamiast słodkiej śmietanki można wykorzystać mleko lub jogurt. Dzięki temu wartość kaloryczna będzie niższa, a smak pozostanie bez zmian. W takiej wersji bez wyrzutów sumienia zupę z indykiem i ryżem mogą wcinać osoby na diecie.
SKŁADNIKI
- 8 szklanek wody
- 1 golonka z indyka
- 100 g ryżu
- 100 ml śmietanki 30%
- 1/2 kalafiora
- 2 marchewki
- kawałek młodej kapusty
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liście laurowe
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Golonkę z indyka przełożyć do garnka i wlać wodę. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut.
- Do wywaru dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, różyczki kalafiora i poszatkowaną kapustę. Wsypać ryż i wymieszać. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Gotować 20 minut.
- Wyjąć golonkę z indyka. Mięso oddzielić od kości i włożyć je do garnka.
- Odlać 1/2 szklanki wywaru i wymieszać ze śmietanką. Delikatnie wlać do garnka i wymieszać.
- Podawać na obiad posypaną posiekaną natką pietruszki.