Do garnka włóż indyka, ryż i młode warzywa. Ta zupa zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy

zupa z indykiem, ryżem i warzywami
Autor: Shutterstock Odkryj najlepszą zupę z indyka. Przepyszny i treściwy obiad zrobisz łatwo i szybko.
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Pyszna i aromatyczna zupa to świetny pomysł na obiad. Przyrządzona według tego przepisu zupa z dodatkiem mięsa z indyka, ryżu i kolorowych młodych warzyw to sycące danie, które podbije każde podniebienie. Doskonale smakuje zaraz po ugotowaniu i po odgrzaniu następnego dnia. Oto prosty przepis na wyśmienitą zupę z indykiem, ryżem i warzywami.

Jak zrobić zupę z indykiem, ryżem i warzywami?

Przepis na tę wyborną i sycącą zupę ugotowaną na wywarze z golonki z indyka jest łatwy. Lista składników jest krótka i obejmuje produkty, które są dostępne w prawie każdym sklepie i na bazarkach. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, zupa uda się już za pierwszym razem.

Jak więc ugotować domową zupę z indykiem, ryżem i młodymi warzywami? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek i znacznie ułatwią przygotowanie obiadu dla całej rodziny.

  • 1. krok – ugotowanie wywaru na golonce z indyka
  • 2. krok – dodanie do wywaru warzyw i ryżu
  • 3. krok – oddzielenie mięsa indyka od kości i dodanie go do zupy
  • 4. krok – zabielenie zupy śmietanką

Ile gotować indyka w zupie?

Pełną smaku zupę z dodatkiem ryżu i warzyw gotuje się na wywarze z golonki z indyka. Najpierw należy więc zalać indyka wodą i dodać przyprawy. Po zagotowaniu zmniejsza się ogień i gotuje mięso pod przykryciem około pół godziny. Po tym czasie dodaje się warzywa i ryż. Zupę należy gotować jeszcze 20 minut. Mięso z indyka jest miękkie i łatwo odchodzi od kości.

Jak podawać zupę z indykiem, ryżem i warzywami?

Pyszna zupa ugotowana na wywarze z indyka z warzywami i ryżem to pyszny pomysł na rodzinny obiad. To aromatyczne danie zaspokoi głód i doda energii. Dzięki temu, że zupę wzbogaca mięso z indyka, jest sycąca i spokojnie wystarczy za dwa dania. Do zupy najlepsze są młode warzywa, które już piętrzą się na bazarowych straganach.

Zupę z indykiem, ryżem i kolorowymi warzywami zabiela się śmietanką o zawartości tłuszczu 30 proc. Niestety dodatek ten sprawia, że zupa jest bardziej kaloryczna. Zamiast słodkiej śmietanki można wykorzystać mleko lub jogurt. Dzięki temu wartość kaloryczna będzie niższa, a smak pozostanie bez zmian. W takiej wersji bez wyrzutów sumienia zupę z indykiem i ryżem mogą wcinać osoby na diecie.

SKŁADNIKI

  • 8 szklanek wody
  • 1 golonka z indyka
  • 100 g ryżu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1/2 kalafiora
  • 2 marchewki
  • kawałek młodej kapusty
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liście laurowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Golonkę z indyka przełożyć do garnka i wlać wodę. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut.
  • Do wywaru dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, różyczki kalafiora i poszatkowaną kapustę. Wsypać ryż i wymieszać. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Gotować 20 minut.
  • Wyjąć golonkę z indyka. Mięso oddzielić od kości i włożyć je do garnka.
  • Odlać 1/2 szklanki wywaru i wymieszać ze śmietanką. Delikatnie wlać do garnka i wymieszać.
  • Podawać na obiad posypaną posiekaną natką pietruszki.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szulc-Górska
więcej