Chleb pszenno-żytni na miodzie. Zrób raz, a więcej nie kupisz pieczywa w sklepie

chleb pszenno-żytni
Autor: Shutterstock Chleb pszenno-żytni na drożdżach smakuje wybornie i jest łatwy do zrobienia.
łatwy
120 min
6

Dieta wegetariańska

Domowe pieczywo jest pyszne. Bochenek chleba nietrudno jest upiec w domu. Wystarczy tylko dobry przepis. Dzięki tej sprawdzonej recepturze zrobicie rewelacyjny domowy chleb pszenno-żytni na miodzie. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a składniki można kupić w każdym sklepie. Oto przepis na chleb pszenno-żytni, którego smak zachwyca.

Chleb pszenno-żytni – składniki

Wbrew pozorom upieczenie domowego chleba nie jest trudne. Postępując według tego przepisu, można zrobić pyszny domowy bochenek, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Na liście składników znajdują się proste produkty do kupienia przez cały rok. Aby zrobić doskonały chleb pszenno-żytni, trzeba przygotować:

Jak zrobić chleb pszenno-żytni?

Pierwszym krokiem jest zrobienie zaczynu drożdżowego. Najlepiej przygotować go w dużej misce, ponieważ w kolejnych krokach do zaczynu dodaje się pozostałe składniki. Do pracującego zaczynu wsypuje się obie mąki i sól, a także wlewa się oliwę z oliwek. Po wymieszaniu składników należy wyrobić jednolite ciasto. Można to zrobić ręcznie lub skorzystać z miksera z hakiem. Z ciasta formuje się kulę i odstawia do wyrośnięcia. Po tym czasie należy je krótko wyrobić, uformować bochenek i przełożyć do formy. Wierzch nacina się nożem, lekko skrapia wodą i posypuje ziarnami. Tak przygotowany chleb piecze się przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu warto go całkowicie ostudzić i dopiero pokroić na kromki.

Czym wzbogacić chleb pszenno-żytni?

Chleb z mąki pszennej i żytniej smakuje pysznie. Skórka jest chrupiąca, a środek miękki. Do ciasta można jednak dodać inne składniki, które podkręcą jego smak. Sprawdzą się suszone zioła jak bazylia, oregano czy majeranek. Do chleba można dodać posiekane suszone pomidory. Świetnie smakuje z suszonymi śliwkami lub daktylami. Przed pieczeniem wierzch chleba posypuje się ziarnami. Może to być czarnuszka, mak, sezam lub siemię lniane.

SKŁADNIKI

  • 220 g mąki pszennej
  • 180 g mąki żytniej jasnej
  • 200 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soli

  • dodatkowo:
  • ziarna do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do większej miski, wlać wodę i dodać miód. Wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną pracować.
  • Do zaczynu drożdżowego stopniowo wysypywać obie mąki i sól. Wlać oliwę z oliwek. Mieszać do połączenia, a następnie ręcznie lub za pomocą miksera wyrobić jednolite ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski posypanej mąką i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Ciasto przełożyć na blat i chwilę wyrabiać. Uformować bochenek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch naciąć nożem w kilku miejscach, skropić wodą i posypać ziarnami. Odstawić na 30 minut.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około godziny.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej