Właściwości czarnuszki
Czarnuszka, ze względu na swoje właściwości lecznicze, wykorzystywana jest bardzo często w ziołolecznictwie. Czarnuszka przede wszystkim:
ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
działa moczopędnie i rozkurczowo
wspomaga leczenie trądziku i atopowego zapalenia skóry (nalewka z czarnuszki do przemywania twarzy)
eliminuje pierwsze objawy grypy i przeziębienia
wzmacnia organizm, przeciwdziałając alergiom (napar z czarnuszki)
ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny i rozszerza oskrzela (napar z czarnuszki)
wspomaga leczenie zapalenia zatok i kataru (krople do nosa)
obniża poziom cholesterolu
Zastosowanie czarnuszki w kuchni
Czarnuszka najczęściej stosowana jest jako dodatek do pieczywa, serów - zwłaszcza sera korycińskiego, jako składnik wina, przetworów warzywnych i potraw mięsnych. Nasiona czarnuszki w połączeniu z miodem tworzą smaczną marynatę do grillowanego mięsa. Prażone nasiona czarnuszki można również dodać do sałatek lub jako dodatek do pieczywa. Znakomicie smakują na przykład Orkiszowe bułeczki z czarnuszką i kminkiem. Mielona czarnuszka często jest stosowana jako zamiennik pieprzu przez osoby z dolegliwościami żołądkowymi.
Olej z czarnuszki - zalety
Przygotowany z czarnuszki olej reguluje pracę organizmu - zawiera olejki eteryczne mające właściwości bakteriobójcze i poprawiające samopoczucie, jest też bogaty w witaminy oraz składniki mineralne poprawiające wygląd włosów, skóry i paznokci. Olej z czarnuszki zawiera duże ilości witaminy E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.