Sernik na zimno z brzoskwiniami - sprawdzony przepis

Anna Ptaszyńska
prosty_przepis_na_sernik_z.jpg
Autor: photos.com Sernik na zimno z galaretką to najpopularniejszy rodzaj ciasta bez pieczenia 
łatwy
40 min
4

Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką to najpopularniejsze ciasto bez pieczenia. Praktycznie nie może się nie udać, dlatego polecamy go wszystkim osobom z niewielkim doświadczeniem w kuchni. Oto przepis na brzoskwiniowy sernik bez pieczenia, na kruchym spodzie z herbatników. Kremowy, puszysty i słodki, że palce lizać!

Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Polecamy też inne ciasta z brzoskwiniami:

Kruchy placek z brzoskwiniami i nadzieniem z kaszy manny

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Ciasto jajko sadzone - przepis na efektowny sernik z brzoskwiniami

Peach pie: amerykański placek z brzoskwiniami

Letnia Pavlova z brzoskwiniami

Sprawdź inne przepisy na ciasta bez pieczenia:

Jak zrobić ciasto 3-bit? Prosty przepis na ciasto bez pieczenia

Tiramisu: genialny włoski deser nie tylko dla zakochanych

Truskawkowiec na biszkoptach

Jagodowy sernik na zimno

Babka czereśniowa bez pieczenia - pomysłowy przepis

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie herbatników lub ciasteczek typu digestive (zwykłych lub kakaowych)
  • 3 opakowania serka homogenizowanego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciastka pokrusz, zagnieć z 2-3 łyżkami masła. Tortownicę lub szklaną prostokątną formę wyłóż folią aluminiową, na spodzie rozłóż masę z ciastek.
  • Żelatynę namocz na 15 minut w niewielkiej ilości zimnej wody; gdy napęcznieje, rozpuść we wrzącym mleku. 
  • Brzoskwinie osącz, syrop zachowaj. Część owoców pokrój na ćwiartki lub ósemki, część w kostkę. 
  • Pozostałe masło utrzyj z cukrem pudrem lub zmiksuj mikserem na puszystą masę, dodawaj porcjami serek i przestudzoną żelatynę. Na koniec dodaj kostki brzoskwiń, wymieszaj masę serową i wyłóż na przygotowany spód. Wstaw do lodówki.
  • Syrop z brzoskwiń uzupełnij gorącą wodą do ilości potrzebnej do rozpuszczenia galaretki, w tym płynie rozpuść galaretkę, cały czas mieszając i podgrzewając na niewielkim ogniu (nie gotuj!). Galaretkę schłodź nieco w lodówce. 
  • Cząstki brzoskwiń połóż na wierzchu sernika, wylej na nie tężejącą galaretkę, schłodź w lodówce.
  • Uwaga! Aby ładnie pokroić sernik na porcje, zanurzaj nóż w gorącej wodzie. Smacznego!
Anna Ptaszyńska