Sernik na zimno z brzoskwiniami - sprawdzony przepis
Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką to najpopularniejsze ciasto bez pieczenia. Praktycznie nie może się nie udać, dlatego polecamy go wszystkim osobom z niewielkim doświadczeniem w kuchni. Oto przepis na brzoskwiniowy sernik bez pieczenia, na kruchym spodzie z herbatników. Kremowy, puszysty i słodki, że palce lizać!
Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
Polecamy też inne ciasta z brzoskwiniami:
Kruchy placek z brzoskwiniami i nadzieniem z kaszy manny
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Ciasto jajko sadzone - przepis na efektowny sernik z brzoskwiniami
Peach pie: amerykański placek z brzoskwiniami
Letnia Pavlova z brzoskwiniami
Sprawdź inne przepisy na ciasta bez pieczenia:
Jak zrobić ciasto 3-bit? Prosty przepis na ciasto bez pieczenia
Tiramisu: genialny włoski deser nie tylko dla zakochanych
Babka czereśniowa bez pieczenia - pomysłowy przepis
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie herbatników lub ciasteczek typu digestive (zwykłych lub kakaowych)
- 3 opakowania serka homogenizowanego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki żelatyny
- galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciastka pokrusz, zagnieć z 2-3 łyżkami masła. Tortownicę lub szklaną prostokątną formę wyłóż folią aluminiową, na spodzie rozłóż masę z ciastek.
- Żelatynę namocz na 15 minut w niewielkiej ilości zimnej wody; gdy napęcznieje, rozpuść we wrzącym mleku.
- Brzoskwinie osącz, syrop zachowaj. Część owoców pokrój na ćwiartki lub ósemki, część w kostkę.
- Pozostałe masło utrzyj z cukrem pudrem lub zmiksuj mikserem na puszystą masę, dodawaj porcjami serek i przestudzoną żelatynę. Na koniec dodaj kostki brzoskwiń, wymieszaj masę serową i wyłóż na przygotowany spód. Wstaw do lodówki.
- Syrop z brzoskwiń uzupełnij gorącą wodą do ilości potrzebnej do rozpuszczenia galaretki, w tym płynie rozpuść galaretkę, cały czas mieszając i podgrzewając na niewielkim ogniu (nie gotuj!). Galaretkę schłodź nieco w lodówce.
- Cząstki brzoskwiń połóż na wierzchu sernika, wylej na nie tężejącą galaretkę, schłodź w lodówce.
- Uwaga! Aby ładnie pokroić sernik na porcje, zanurzaj nóż w gorącej wodzie. Smacznego!