Sernik dyniowy z lodami imbirowymi: przepis na jesienną ucztę
2021-10-12
trudny
140 min
4
Podajemy pomysł na wyrafinowany i zdrowy deser, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis na ciasto z dyni, czyli wyjątkowy sernik dyniowy z dodatkiem lodów imbirowych. Cudowne zderzenie smaków i temperatur.
autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- spód:
- 250 g pokruszonych migdałów lub innych orzechów
- 50 g mąki pszennej
- 200 g margaryny lub masła
- 100 g cukru
- polewa:
- 200 g śmietany 18%
- sok z 2 cytryn
- 1,5 łyżki cukru wanilinowego
- 1 biała czekolada
- 100 g cukru
- 100 g puree z pieczonej dyni
- masa sernikowa:
- 1 kg serka mielonego
- 100 g puree z pieczonej dyni
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 jajek
- 16 g miąższu wanilii
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta cynamonu
- skórka otarta z 2 cytryn
- 200 g pieczonych kawałków dyni
- 100 g kawałków dyni podsmażonych w cukrze
- składniki na lody imbirowo-dyniowe:
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g puree z dyni olbrzymiej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 20 g pieczonego kłącza imbiru
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- składniki na sos rumowo-waniliowy z cynamonem:
- 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 150 ml ciemnego rumu
- 150 g śmietany 30%
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie spodu sernika: Połącz orzechy z mąką, roztopionym tłuszczem i cukrem. Posmaruj tortownicę tłuszczem i wyściel pergaminem. Wyłóż spód tortownicy przygotowaną masą i włóż ją do lodówki.
- Przygotowanie polewy: Zagotuj śmietanę. Dodaj czekoladę, puree z dyni, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny.
- Przygotowanie masy: Rozdziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem i serem. Dodaj skórkę z cytryny oraz cynamon, wyciśnięty miąższ z laski wanilii, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Masę połącz z ubitą wcześniej pianą z jajek i delikatnie wymieszaj.
- Podziel na dwie części i do jednej z nich dodaj puree z dyni. Przełóż masę do brytfanki, wylewając na przemian raz jedną, raz drugą masę, a następnie rozrzuć na wierzchu kawałki dyni. Całość dokładnie zawiń folią aluminiową.
- Piecz w kąpieli wodnej w temp. 170
o C przez około 80 minut. Po wyjęciu z pieca wylej polewę i pozostaw sernik do schłodzenia. - Przygotowanie lodów: Wszystkie składniki umieść w kielichu paco jeta. Zmrożone składniki dokładnie homogenizuj w maszynie.
- Przygotowanie sosu: Zagotuj mleko ze śmietaną, ekstraktem waniliowym, cynamonem i rumem. Utrzyj 6 żółtek z cukrem, a następnie dodawaj powoli gorące mleko w kąpieli wodnej. Podgrzewaj masę, ucierając, aż sos zgęstnieje.
- Sposób podania sernika: Nałóż na talerz sos, sernik i kulkę lodów. Udekoruj talerz kilkoma kroplami oleju z dyni, świeżymi owocami oraz listkiem mięty.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe