Żeberka z kukurydzy. Przepis na chrupiącą wege przekąskę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Żeberka z kukurydzy to prawdziwy hit. Blogi i serwisy kulinarne na całym świecie oszalały na punkcie tego przepisu. Wege żeberka przyrządzone z kolb kukurydzy to pomysł na pyszną przekąskę na ciepło lub dodatek do innych potraw. Przepis jest banalnie prosty. Zobaczcie, jak zrobić żeberka z kukurydzy, które zachwycą pod każdym względem.
Czym są żeberka z kukurydzy?
Pod tajemnicza nazwą tego dania kryją się kolby kukurydzy w aromatycznej marynacie upieczone w piekarniku lub na grillu. Przyrządzona według tego przepisu kukurydza jest pyszna, soczysta, aromatyczna i wyjątkowo chrupiąca. Kolby kukurydzy pieczone w ten sposób mają przyjemny wędzony aromat dzięki odpowiednio dobranym przyprawom.
Z czego zrobić żeberka z kukurydzy?
Lista składników potrzebnych do zrobienia kolb kukurydzy w tej smakowitej odsłonie nie jest długa. Właśnie teraz sezon na kukurydzę jest w pełni, dlatego warto z niego skorzystać i przygotować pyszne żeberka bez mięsa. Do kukurydzianych żeberek będą potrzebne:
- kolby kukurydzy
- ketchup
- oliwa z oliwek
- sos sojowy ciemny
- czosnek
- przyprawy – mielona wędzona słodka papryk, oregano, sól, pieprz
Jak zrobić żeberka z kukurydzy?
Przepis na żeberka kukurydziane nie jest skomplikowany. Pierwszym krokiem jest ugotowanie całych kolb kukurydzy w wodzie z cukrem. Wody nie należy solić, ponieważ kukurydza stanie się twarda. Po odsączeniu kolby kroi się wzdłuż na ćwiartki. Naciera się je marynatą przygotowaną na bazie ketchupu z dodatkiem oliwy z oliwek, sosu sojowego i przypraw. Przekłada się je do naczynia żaroodpornego lub układa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jak upiec żeberka z kukurydzy?
Upieczenie żeberek z kukurydzy nie jest trudne. Można to zrobić w piekarniku. Należy nagrzać go do temperatury 180 stopni C, wstawić formę z kukurydzą i piec 20 minut. Żeberka z kukurydzy można też przyrządzić na grillu.
Z czym podawać żeberka z kukurydzy?
Żeberka z kukurydzy to pyszny przepis na kolby w innym wydaniu. Pyszna kukurydza podana w formie żeberek zachwyci niejedno podniebienie. Jej smakiem będą oczarowani weganie i wegetarianie, a nawet mięsożercy. Żeberka z kukurydzy są super wege przekąską na ciepło lub dodatkiem do innych potraw. Doskonale łączą się z sosami i dipami. Można podać do nich sos czosnkowy lub ziołowy. Weganie mogą je zjeść z wegańskim majonezem.
SKŁADNIKI
- 4 kolby kukurydzy
- 4 łyżki cukru
- Marynata:
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sos sojowego ciemnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kolby kukurydzy obrać z liści i usunąć włókna. Gotować w wodzie z cukrem 15 minut. Wyjąć, odsączyć z wody i każdą kolbę przekroić wzdłuż na 4 części.
- Do miseczki przełożyć ketchup. Wlać oliwę z oliwek i sos sojowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem, papryką o oregano. Dokładnie wymieszać.
- Marynatą natrzeć kawałki kukurydzy i ułożyć je w formie do zapiekania lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut.
- Podawać jako przekąskę na ciepło lub dodatek do innych potraw.