Żeberka z kukurydzy. Przepis na chrupiącą wege przekąskę

żeberka z kukurydzy
Autor: Shutterstock Żeberka z kukurydzy to prosta i szybka przekąska bez mięsa.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Żeberka z kukurydzy to prawdziwy hit. Blogi i serwisy kulinarne na całym świecie oszalały na punkcie tego przepisu. Wege żeberka przyrządzone z kolb kukurydzy to pomysł na pyszną przekąskę na ciepło lub dodatek do innych potraw. Przepis jest banalnie prosty. Zobaczcie, jak zrobić żeberka z kukurydzy, które zachwycą pod każdym względem.

Czym są żeberka z kukurydzy?

Pod tajemnicza nazwą tego dania kryją się kolby kukurydzy w aromatycznej marynacie upieczone w piekarniku lub na grillu. Przyrządzona według tego przepisu kukurydza jest pyszna, soczysta, aromatyczna i wyjątkowo chrupiąca. Kolby kukurydzy pieczone w ten sposób mają przyjemny wędzony aromat dzięki odpowiednio dobranym przyprawom.

Z czego zrobić żeberka z kukurydzy?

Lista składników potrzebnych do zrobienia kolb kukurydzy w tej smakowitej odsłonie nie jest długa. Właśnie teraz sezon na kukurydzę jest w pełni, dlatego warto z niego skorzystać i przygotować pyszne żeberka bez mięsa. Do kukurydzianych żeberek będą potrzebne:

  • kolby kukurydzy
  • ketchup
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy ciemny
  • czosnek
  • przyprawy – mielona wędzona słodka papryk, oregano, sól, pieprz

Jak zrobić żeberka z kukurydzy?

Przepis na żeberka kukurydziane nie jest skomplikowany. Pierwszym krokiem jest ugotowanie całych kolb kukurydzy w wodzie z cukrem. Wody nie należy solić, ponieważ kukurydza stanie się twarda. Po odsączeniu kolby kroi się wzdłuż na ćwiartki. Naciera się je marynatą przygotowaną na bazie ketchupu z dodatkiem oliwy z oliwek, sosu sojowego i przypraw. Przekłada się je do naczynia żaroodpornego lub układa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Jak upiec żeberka z kukurydzy?

Upieczenie żeberek z kukurydzy nie jest trudne. Można to zrobić w piekarniku. Należy nagrzać go do temperatury 180 stopni C, wstawić formę z kukurydzą i piec 20 minut. Żeberka z kukurydzy można też przyrządzić na grillu.

Z czym podawać żeberka z kukurydzy?

Żeberka z kukurydzy to pyszny przepis na kolby w innym wydaniu. Pyszna kukurydza podana w formie żeberek zachwyci niejedno podniebienie. Jej smakiem będą oczarowani weganie i wegetarianie, a nawet mięsożercy. Żeberka z kukurydzy są super wege przekąską na ciepło lub dodatkiem do innych potraw. Doskonale łączą się z sosami i dipami. Można podać do nich sos czosnkowy lub ziołowy. Weganie mogą je zjeść z wegańskim majonezem.

SKŁADNIKI

  • 4 kolby kukurydzy
  • 4 łyżki cukru
  •  
  • Marynata:
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sos sojowego ciemnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kolby kukurydzy obrać z liści i usunąć włókna. Gotować w wodzie z cukrem 15 minut. Wyjąć, odsączyć z wody i każdą kolbę przekroić wzdłuż na 4 części.
  • Do miseczki przełożyć ketchup. Wlać oliwę z oliwek i sos sojowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem, papryką o oregano. Dokładnie wymieszać.
  • Marynatą natrzeć kawałki kukurydzy i ułożyć je w formie do zapiekania lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut.
  • Podawać jako przekąskę na ciepło lub dodatek do innych potraw.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej
Anna Szulc-Górska
więcej