Zamiast dodawać do sałatki, wstawiam do piekarnika. Ten pieczony ser zachwyca smakiem i aromatem

Dieta wegetariańska
Pochodzący z Grecji ser feta jest pyszny i stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Mało kto wie, że można go też piec. W takiej odsłonie smakuje wyśmienicie. Przygotowanie pieczonej fety nie jest trudne, a lista składników obejmuje tylko kilka produktów. Zobaczcie, jak zrobić greki ser feta z piekarnika i jak go podawać.
Czy ser feta można piec w piekarniku?
Ser feta pochodzi z Grecji i jest jednym z najpopularniejszych składników kuchni tego słonecznego kraju. Wyróżnia się nie tylko słonym smakiem i kremową konsystencję, ale i zawartością wielu cennych składników odżywczych. To dobre źródło białka, wapnia i witamin z grupy B. Ma niższą zawartość laktozy w porównaniu do innych serów, więc jest bezpieczniejsza dla osób z nietolerancją tego cukru.
Feta pysznie smakuje nie tylko na zimno, ale i na ciepło. Można ją piec i smażyć. Po upieczeniu jest miękka, kremowa i nabiera intensywniejszego smaku. Można ją piec na wiele sposobów, samą i z dodatkami. W tym prostym przepisie fetę pieczoną przyrządza się z kilku łatwo dostępnych składników. Na liście znalazły się takie produkt jak panierka panko lub bułka tarta, jajko, oliwa z oliwek i przyprawy. Wszystkie składniki można kupić w wielu sklepach przez cały rok.
Jak zrobić pieczoną fetę?
Przepis na pełen smaku i aromatu ser feta z piekarnika jest nie tylko łaty. Przygotowanie tego małego dania trwa kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik. W sumie czas przyrządzenia pieczonej fety nie powinien przekroczyć pół godziny.
Jak więc przygotować pyszną fetę pieczoną w piekarniku w domowych warunkach? Z tym prostym i szybkim przepisem danie zawsze się udaje i smakuje wyjątkowo dobrze. Wystarczy postępować krok po kroku, a feta z pieca oczaruje smakiem każdego, kto jej spróbuje.
Pierwszym krokiem jest obtoczenie fety w mące z przyprawami, a następnie w jajku. Na koniec ser panieruje się w panku lub bułce tartej. Tak przyrządzoną fetę wstawia się do piekarnika. Jak długo piec fetę w piekarniku? W tym prostym przepisie ser piecze się przez 15 minut. Zaletą tego przepisu jest to, że fetę można upiec w Air Fryerze.
Jak podawać pieczoną fetę?
Pyszna i aromatyczna feta z piekarnika to danie uniwersalne, które sprawdzi się zawsze. Można podawać je na różne okazje i w ciągu zwykłego tygodnia. To pomysł na przystawkę lub przekąskę, dodatek do dania głównego lub składnik sałatki.
Z czym podawać pieczoną fetę? Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na dodatki do sera feta z piekarnika.
- Z pieczywem – sprawdzą się chrupiące grzanki lub tosty, bagietka lub chlebek ziołowy.
- Z krakersami lub grissini – to świetna alternatywa dla pieczywa. Z tymi dodatkami ser można podawać w formie efektownej przekąski.
- Z warzywami – feta z piekarnika pysznie smakuje ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Można też podawać ją z warzywami z grilla.
- Z makaronem, kaszą lub ryżem – pieczona feta jest znakomitym dodatkiem do szybkich dań obiadowych.
- W tortilli lub wrapie – pokrojona w kostkę feta z pieca odmieni smak domowych tortilli i wrapów. To świetny pomysł na drugie śniadanie lub kolację.
SKŁADNIKI
- 200 g sera feta
- 50 g panierki panko lub bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta chili
- sól, pieprz
dodatkowo:- biały i czarny sezam lub czarnuszka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser feta obtoczyć w mące wymieszanej z papryką słodką i ostrą, szczyptą soli i pieprzem. Następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku z oliwą z oliwek, a na koniec obtoczyć w panko lub bułce tartej wymieszanej z bazylią.
- Fetę umieścić w niedużej formie do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać białym i czarnym sezamem lub czarnuszką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut. Fetę można też upiec w Air Fryerze.
- Podawać na ciepło w towarzystwie pieczywa lub po ostygnięciu jako przekąskę lub dodatek do innych potraw.