Najlepsza przekąska na mecz. Puszysty rwany chlebek z masłem ziołowym zachwyci każdego kibica

rwany chlebek ziołowy
Autor: Shutterstock Jest pyszny, puszysty i aromatyczny. Rwany chlebek ziołowy to mistrz wśród meczowych przekąsek.
łatwy
20 min
12

Dieta wegetariańska

Puszysty rwany chlebek z dodatkiem ziołowego masła sprawdzi się jako przekąska na mecz. W piątek rozpoczynają się Mistrzostwa Europy w piłce nożnej, więc jest to świetna okazja, aby sprawdzić ten przepis. Przygotowanie ciasta i upieczenie rwanego chlebka nie jest skomplikowane, a składniki są łatwo dostępne. Poznajcie prosty przepis na rwany chlebek ziołowy, który idealnie ukoi nerwy podczas każdego meczu piłki nożnej.

Z czego zrobić rwany chlebek?

Pyszny domowy rwany chlebek robi się z prostych i łatwo dostępnych składników. Są niedrogie i można je kupić bez względu na porę roku. Ciasto chlebowe wyrasta na świeżych drożdżach, więc wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Co jest potrzebne, aby upiec pyszny rwany chlebek? Lista składników obejmuje produkty, z których robi się ciasto chlebowe oraz masło ziołowe.

  • składniki do rwanego chlebka – mąka pszenna, woda, świeże drożdże, oliwa z oliwek, cukier, sól
  • składniki do masła ziołowego – masło, czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz

Jak piec rwany chlebek?

Przepis na wyborny rwany chlebek nie jest trudny. Nawet jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście domowego chleba na drożdżach, z tym przepisem uda się za pierwszym razem. Zachwyci nie tylko pysznym ziołowym smakiem, ale i wyglądem, ponieważ prezentuje się niezwykle efektownie.

Jak więc zrobić rwany chlebek ziołowy? Przepis to tylko kilka prostych kroków, z którymi każdy poradzi sobie tak dobrze jak Robert Lewandowski w polu karnym.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta na rwany chlebek i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 2. krok – przygotowanie masła ziołowego
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta, posmarowanie go masłem ziołowym, zwinięcie w rulon i pokrojenie na mniejsze kawałki
  • 4. krok – ułożenie roladek chlebowych w formie i upieczenie rwanego chleba w piekarniku

Co podać do rwanego chlebka?

Puszysty rwany chlebek, którego smak podkręca masło ziołowe, to idealna przekąska na mecz podczas Euro w Niemczech. Doskonale zastąpi gotowe przysmaki ze sklepu jak chipsy czy paluszki. Przepis warto zapisać, ponieważ można wykorzystywać go przez cały rok i piec na inne okazje. Świetnie smakuje jako dodatek do potraw na ciepło i na zimno. Rwany chlebek ziołowy doskonała baza do kanapek i uzupełnienie potraw z grillowanych mięs.

SKŁADNIKI

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 ml letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  •  
  • masło ziołowe:
  • 100 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać połowę wody i wsypać 2 łyżki mąki oraz cukier. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
  • Mąkę z solą przesiać do dużej miski. Wlać zaczyn drożdżowy i oliwę z oliwek. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 90 minut.
  • Przygotować masło ziołowe. Masło roztopić i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wymieszać i odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką. Chwilę wyrabiać, a następnie rozwałkować na prostokąt. Obficie posmarować masłem ziołowym.
  • Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na kawałki o szerokości około 5 cm.
  • Ruloniki ułożyć pionowo obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować pozostałym masłem ziołowym.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać jako przekąskę na mecz lub imprezę czy jako dodatek do innych dań na ciepło i na zimno.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej