Przepis na chleb na drożdżach: puszysty, miękki, pyszny

Przepis na chleb na drożdżach: puszysty, miękki, pyszny
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
20

Pszenny chleb na drożdżach jest puszysty, miękki i przepyszny. Z łatwością upieczecie taki chleb według tego prostego przepisu. Jedyne co jest wam potrzebne to cierpliwość. Dajcie zadziałać Naturze i nie spieszcie się. W zamian zostaniecie nagrodzeni kromką pysznego chleba z chrupiącą skórką. 

SKŁADNIKI

  • 3¼ szklanki mąki pszennej + jeszcze trochę do podsypania
  • 1½ szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant (7 g)
  • 1 łyżeczka soli 
  • oraz żeliwny garnek lub kamień do pizzy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj mąkę, drożdże i sól w dużej misce lub w misie robota planetarnego.
  • Dodaj wody i mieszaj do połączenia. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym lub folią i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2–3 godziny. 
  • Po około 2 godzinach sprawdź ciasto. Jeśli jego powierzchnia usiana jest bąbelkami gazu to wyjmij ciasto na stolnicę posypaną mąką i oprósz ciasto odrobiną mąki. Zagnieć ciasto w okrągły bochenek. 
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C razem z garnkiem lub kamieniem do pizzy we wnętrzu piekarnika.
  • Umieść głęboką i szeroką formę do pieczenia z 2 szklankami wody na samym dole piekarnika, aby pomóc wytworzyć parę w piekarniku i uzyskać chrupiącą skórkę.
  • Chleb przełóż do garnka lub na kamień do pizzy Za pomocą ząbkowanego noża zrób na bochenku nacięcie na krzyż. 
  • Piecz przez około 30 minut do złotego koloru. Przenieś na stojak i pozwól ostygnąć przed krojeniem. Aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiącą skórkę, pozwól chlebowi ostygnąć w piekarniku przy lekko otwartych drzwiach.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej