Zamiast coleslawa wybierz salatet malfouf. Idealnie chrupiąca libańska surówka

Zamiast coleslawa wybierz salatet malfouf. Idealnie chrupiąca libańska surówka
Autor: Shutterstock.com Zamiast coleslawa wybierz salatet malfouf. Idealnie chrupiąca libańska surówka
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zamiast po coleslaw sięgnij po libańską surówkę z kapusty. Jest pyszna, świeża i chrupiąca. To idealny dodatek do mięs czy grilla. Przygotowuje się ją bardzo prosto, a jej świeży smak to świetna alternatywa dla dobrze znanym wszystkim surówek. Nie ma więc, z czym zwlekać.

Libańska surówka z kapusty. Świetny smak przy niewielkiej robocie

Surówka malfouf to przepyszna propozycja prosto z Libanu. Ta przepyszna surówka może przypominać coleslaw, jednak jest ona znacznie lżejsza i bardziej aromatyczna. Ta orzeźwiająca surówka zaskoczy swoim smakiem niejedną osobę.

Można ją podawać zarówno do obiadu, jak i do grilla czy też bliskowschodnich przysmaków, jak na przykład falafel czy dania typu shwarma. Co więcej, jeśli chcemy możemy dorzucić do niej również marchewkę czy plastry rzodkiewki, by nadać jej trochę więcej koloru.

Dlaczego warto spróbować tej surówki? Pyszny smak i zdrowie

Ta sałatka to idealny przykład, że mniej może znaczyć więcej. Znajdziemy w niej zaledwie kilka składników, a jest to prosty, jednak wciąż aromatyczny dodatek, który pokocha każdy, kto go spróbuje. Idealnie łaczy ze sobą różne smaki, tworząc surówkę idealną.

Warto również podkreślić, że sama w sobie surówka jest bardzo zdrowa. 

  • Kapusta to źródło błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy,
  • oliwa z oliwek to zdrowe tłuszcze nienasycone,
  • mięta i czosnek mają właściwości antybakteryjne i wspomagające trawienie.

SKŁADNIKI

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
     

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę bardzo drobno szatkujemy.
  • Wkładamy do miski i mieszamy z solą.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną miętę.
  • Dodajemy oliwę z oliwek i sok z cytryny.
  • Całość dokładnie mieszamy i dostawiamy na około 15 minut.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej