Zamiast coleslawa wybierz salatet malfouf. Idealnie chrupiąca libańska surówka

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zamiast po coleslaw sięgnij po libańską surówkę z kapusty. Jest pyszna, świeża i chrupiąca. To idealny dodatek do mięs czy grilla. Przygotowuje się ją bardzo prosto, a jej świeży smak to świetna alternatywa dla dobrze znanym wszystkim surówek. Nie ma więc, z czym zwlekać.
Libańska surówka z kapusty. Świetny smak przy niewielkiej robocie
Surówka malfouf to przepyszna propozycja prosto z Libanu. Ta przepyszna surówka może przypominać coleslaw, jednak jest ona znacznie lżejsza i bardziej aromatyczna. Ta orzeźwiająca surówka zaskoczy swoim smakiem niejedną osobę.
Można ją podawać zarówno do obiadu, jak i do grilla czy też bliskowschodnich przysmaków, jak na przykład falafel czy dania typu shwarma. Co więcej, jeśli chcemy możemy dorzucić do niej również marchewkę czy plastry rzodkiewki, by nadać jej trochę więcej koloru.
Dlaczego warto spróbować tej surówki? Pyszny smak i zdrowie
Ta sałatka to idealny przykład, że mniej może znaczyć więcej. Znajdziemy w niej zaledwie kilka składników, a jest to prosty, jednak wciąż aromatyczny dodatek, który pokocha każdy, kto go spróbuje. Idealnie łaczy ze sobą różne smaki, tworząc surówkę idealną.
Warto również podkreślić, że sama w sobie surówka jest bardzo zdrowa.
- Kapusta to źródło błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy,
- oliwa z oliwek to zdrowe tłuszcze nienasycone,
- mięta i czosnek mają właściwości antybakteryjne i wspomagające trawienie.
SKŁADNIKI
- 1 mała główka białej kapusty
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę bardzo drobno szatkujemy.
- Wkładamy do miski i mieszamy z solą.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną miętę.
- Dodajemy oliwę z oliwek i sok z cytryny.
- Całość dokładnie mieszamy i dostawiamy na około 15 minut.