Falafel pieczony: łatwy przepis na falafel z ciecierzycy z puszki
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przepis na falafel pieczony powstał z mojej tęsknoty za podróżami. Marzę o kulinarnej wycieczce na Bliski Wschód. Ale nie lubię się przepracowywać w kuchni. Zatem dzielę się z Wami łatwym przepisem na absolutnie wegański falafel z ciecierzycy z puszki. Bez moczenia ziaren cieciorki! I do tego bez glutenu! Doskonały w każdym kęsie!
Więcej przepisów na pyszne dania z ciecierzycą
Rozsmakowaliście się w falafelu? Może pora na inne pyszoty z ciecierzycy? Oto kilka sprawdzonych przepisów wybranych specjalnie dla wielbicieli bliskowschodnich i wegańskich smaków:
Domowy hummus, czyli pasta z ciecierzycy
Sycące placki brokułowe z ciecierzycą
Oszczędne burgery z ciecierzycy i sera feta
Pieczone klopsiki z ciecierzycy i buraka
Wegetariańskie klopsiki z ciecierzycy
SKŁADNIKI
- 1 puszka około 425 g ciecierzycy, osączonej i opłukanej
- 1 średnia cebula, posiekana drobno
- 3 ząbki świeżego czosnku
- 3 czubate łyżki natki pietruszki posiekanej
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki mąki owsianej lub mąki bezglutenowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem.
- W malakserze rozdrobnij i zmiksuj na jednorodną masę: ciecierzycę, cebulę, czosnek, olej, pietruszkę, sok z cytryny, kminek, kolendrę, sól i ostrą paprykę. Nie miksuj nadmiernie, bo otrzymasz hummus. Najlepiej miksować pulsacyjnie.
- Do masy dodać sodę oczyszczoną i mąką owsianą. Wymieszać łopatką lub łyżką. W tym momencie Twoja mikstura powinna całkiem dobrze trzymać się razem.
- Za pomocą łyżki nabieraj masę i formuj kulki, a z nich niewielkie krążki; z tej porcji składników powinno ich być około 15. Ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia.
- Piecz 10-12 minut, następnie przewróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 10-12 minut lub do momentu, aż falafel będzie złocisty i upieczony.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw