Falafel pieczony: łatwy przepis na falafel z ciecierzycy z puszki

Przepis na falafel pieczony powstał z mojej tęsknoty za podróżami. Marzę o kulinarnej wycieczce na Bliski Wschód. Ale nie lubię się przepracowywać w kuchni. Zatem dzielę się z Wami łatwym przepisem na absolutnie wegański falafel z ciecierzycy z puszki. Bez moczenia ziaren cieciorki! I do tego bez glutenu! Doskonały w każdym kęsie!
1 puszka około 425 g ciecierzycy, osączonej i opłukanej
1 średnia cebula, posiekana drobno
3 ząbki świeżego czosnku
3 czubate łyżki natki pietruszki posiekanej
1 łyżka oliwy lub oleju
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka mielonej kolendry
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki mąki owsianej lub mąki bezglutenowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem.
W malakserze rozdrobnij i zmiksuj na jednorodną masę: ciecierzycę, cebulę, czosnek, olej, pietruszkę, sok z cytryny, kminek, kolendrę, sól i ostrą paprykę. Nie miksuj nadmiernie, bo otrzymasz hummus. Najlepiej miksować pulsacyjnie.
Do masy dodać sodę oczyszczoną i mąką owsianą. Wymieszać łopatką lub łyżką. W tym momencie Twoja mikstura powinna całkiem dobrze trzymać się razem.
Za pomocą łyżki nabieraj masę i formuj kulki, a z nich niewielkie krążki; z tej porcji składników powinno ich być około 15. Ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia.
Piecz 10-12 minut, następnie przewróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 10-12 minut lub do momentu, aż falafel będzie złocisty i upieczony.
Więcej przepisów na pyszne dania z ciecierzycą
Rozsmakowaliście się w falafelu? Może pora na inne pyszoty z ciecierzycy? Oto kilka sprawdzonych przepisów wybranych specjalnie dla wielbicieli bliskowschodnich i wegańskich smaków:
Domowy hummus, czyli pasta z ciecierzycy
Sycące placki brokułowe z ciecierzycą
Oszczędne burgery z ciecierzycy i sera feta
Pieczone klopsiki z ciecierzycy i buraka
Wegetariańskie klopsiki z ciecierzycy