Sycące placki brokułowe z ciecierzycą: łatwy przepis na pożywny obiad wegański

Sycące placki brokułowe z ciecierzycą: łatwy przepis na pożywny obiad wegański

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wegańskie placki brokułowe z ciecierzycą to sycąca alternatywa dla wszystkich, którzy z różnych przyczyn unikają mięsa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sycące placki brokułowe z ciecierzycą to łatwy przepis na wegański obiad. W tych odżywczych plackach jest wszystko czego potrzebuje Twój organizm. Pożywne i tak proste w przygotowaniu!

Składniki

  • 1 1/2 szklanki różyczek brokuła, około 500 g

  • 1/2 szklanki napoju roślinnego

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub 1/3 szklanki innej mąki

  • 2 łyżki odżywczych drożdży

  • 1 łyżeczka cebuli w proszku

  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

  • 1/2 łyżeczki soli lub do smaku

  • 1/3 szklanki roślinnego zamiennika sera, startego, opcjonalnie

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotuj wodę w garnku. Dodaj brokuły i gotuj przez około 1 minutę, aż będą ugotowane na półtwardo. Odsącz i wrzuć do zimnej wody na 30 sekund. Odłóż na bok.

  • W dużej misce energicznie ubij napój roślinny i siemię lniane. Dodaj mąkę, odżywcze drożdże, cebulę w proszku, czosnek w proszku, sól i ser (jeśli go używasz). Dobrze wymieszaj. Dodaj ugotowane brokuły i ciecierzycę. Mieszaj, aż dobrze się połączą. Ciasto będzie bardzo lepkie.

  • Podgrzej około 1 cm oleju na patelni na średnim ogniu. Na patelnię kładź czubate łyżki ciasta, lekko dociśnij kupki ciasta, aby uformować placki. Zachowaj między placki kilka centymetrów odstępu, sprzyja do ładnemu zrumienieniu ciasta.

  • Smaż przez 2-3 minuty, aż spód się zarumieni, następnie odwróć i smaż, aż druga strona będzie złotobrązowa. Zmniejsz ogień, jeśli placki rumienią się zbyt szybko.

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).