Oszczędne burgery z ciecierzycy i sera feta

Oszczędne burgery z ciecierzycy i sera feta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciecierzyca to bogactwo wartości odżywczy - burgery z cieciorki są zdrowe, a do tego pyszne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lubicie falafele z ciecierzycy? Polubicie również te pyszne i oszczędne burgery z ciecierzycy, marchewki, jajek i sera feta. Są pełne smaku. Idealne jako danie główne. Fantastyczne z bułką i świeżymi warzywami. Zakochacie się w nich od pierwszego kęsa. No i nie potrzeba wydawać majątku, aby zrobić te smakowite burgery...

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy - całkowita waga 310 g, waga po odsączeniu 265 g

  • 2 marchewki średniej wielkości - obrane i starte na drobne wiórki

  • 20 g świeżych liści pietruszki, posiekanych - alternatywnie kolendra

  • 150 g fety - rozdrobnionej

  • 2 jajka - rozmiar M, roztrzepane

  • 50 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka soli lub więcej do smaku

  • 1/4 łyżeczki pieprzu lub więcej do smaku

  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Odsączoną ciecierzycę zmiksować w malakserze na puree.

  • Do puree z ciecierzycy dodać startą marchew, ser feta, natkę pietruszki, rozmącone jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem, pamiętając, że ser feta jest już słony. 

  • Wszystko razem wymieszać. 

  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. 

  • Podawać z warzywami jako samodzielne danie lub w bułce z dodatkami warzywnymi. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5