Pieczone klopsiki z ciecierzycy i buraka: zdrowe wsparcie dla naszego serca

Pieczone klopsiki z ciecierzycy i buraka: zdrowe wsparcie dla naszego serca

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone falafele buraczane można podać w bułce lub na sałatce

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Orzechowe klopsiki z ciecierzycy i buraka to rodzaj falafela, który urozmaici nasze jednostajne menu. Tak przygotowane klopsiki wegańskie są pyszne i sycące. Migdały, siemię lniane i sezam użyte do przygotowania klopsików, zawierają dużo nienasyconych tłuszczy, które wspierają nasze serce w codziennym trudzie. Burak to dodatkowa porcja antyoksydantów wspomagających nasz układ odpornościowy. Pyszne i zdrowe klopsiki będą smakowały każdemu. 

Składniki

  • 1 średni burak upieczony lub ugotowany

  • 1 łyżka siemienia lnianego

  • 1/4 szklanki prażonych nasion sezamu

  • 1/2 szklanki blanszowanych migdałów (bez skórki)

  • 1/2 szklanki świeżej natki pietruszki

  • 1 1/2 szklanki gotowanej ciecierzycy

  • 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy lub kukurydzy

  • 1 czubata łyżka stołowa tahini (pasty z sezamu)

  • 1 cytryna, tylko wyciśnięty sok

  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz jeszcze trochę do obtoczenia falafeli przed pieczeniem

  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraka zetrzeć na tarce. 

  • Siemię lniane zalać 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić. 

  • W malakserze rozdrobnić sezam i migdały w trybie pulsacyjnym. 

  • Dodać ciecierzycę i natkę pietruszki, zmiksować razem. 

  • Dodać pozostałe przyprawy, sok z cytryny, oliwę i sodę oczyszczoną. Zmiksować w trybie pulsacyjnym. 

  • Na koniec dodać starte buraczki, mąkę i spęczniałe siemię lniane. Zmiksować krótko w trybie pulsacyjnym. 

  • Przygotowaną masę odstawić do lodówki na 30 minut (można przechować w lodówce do 12 godzin). 

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C.

  • Z masy uformować 20 kulek, obtoczyć je w oliwie, następnie ułożyć na blasze wyłożone papierem do pieczenia.

  • Blachę z klopsikami wstawić do piekarnika i piec 10 minut, przewrócić klopsiki na drugą stronę i piec kolejne 10 minut. 

  • Podawać z bułka lub pitą, świeżymi warzywami i sosem jogurtowo-koperkowym. 

Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!

Strączki pod lupą! TUTAJ>>>

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8