Shoarma z kurczaka: fenomenalny przepis na domowy kebab z 4 składników

Shoarma z kurczaka: fenomenalny przepis na domowy kebab z 4 składników
Autor: Shutterstock.com Shoarma z kurczaka zawinięta w pszenny placek z dodatkami
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Shoarma z kurczaka to przepyszne mięso ze specjalnego pionowego rożna. Ale można ją w łatwy sposób przygotować w domu. Potrzebny będzie tylko piekarnik i foremka keksowa. Oto przepis na domowy kebab z 4 składników: kurczaka, przypraw, oleju i odrobiny mąki ziemniaczanej. Po prostu pychota!

Czy mogę użyć innego mięsa do shaormy?

Zamiast filetu z udek kurczaka, można użyć piersi. Jeśli przygotowujesz kebab z piersi kurczaka, to koniecznie należy skrócić czas pieczenia. W przypadku filetu z piersi drobiowej wystarczy piec shoarmę przez 45 minut. 

Jak przyprawić shaormę?

Na polskim rynku jest wiele dobrze skomponowanych przypraw do shaormy, gyrosa, czy kebabu. Ale jeśli nie chcesz z nich korzystać, przygotuj samodzielnie mieszankę mielonych przypraw. Tradycyjnie przyprawa do shaormy zawiera mielony: kmin, kardamon, cynamon, kurkumę oraz papryki słodką i ostrą. 

Z czym podawać shaormę?

Shaormę, czyli kawałki przyrumienionego mięsa podaje się zawinięte w płaskie pieczywo. Koniecznie z dodatkami. W moim domu lubimy marynowaną rzodkiew, marchewkę, do tego sałatę, ogórki i pomidory. Ale ty możesz wybrać inne warzywa. Nie zapomnij o jogurtowym sosie czosnkowym. Lub innym przyjemnym sosowym dodatku. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości
  • 6 łyżeczek przyprawy do gyrosa lub kebabu
  • 3 łyżki oleju 
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 forma keksowa o długości około 30 cm lub 2 mniejsze

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdy filet z udka pokroić na 3 kawałki.
  • Wymieszać przyprawę do gyrosa lub kebabu z mąką ziemniaczaną i olejem.
  • Mięso z udek zalać mieszaniną przypraw i oleju. Wymieszać, tak aby każdy kawałek mięsa był dobrze pokryty przyprawami.
  • Formę keksową posmarować olejem. Mięso układać w formie kawałek obok kawałka, na zakładkę i dość ściśle. Na koniec dobrze ugnieść mięso, dociskając od góry.
  • Wstawić formę z mięsem do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 1 godzinę.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Następnie wyjąć mięso z formy i kroić w cienkie paseczki. 
  • Podawać w bułce, placku lub z ryżem i świeżymi warzywami. 
Domowy kebab z piekarnika
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej