Shoarma z kurczaka: fenomenalny przepis na domowy kebab z 4 składników
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Shoarma z kurczaka to przepyszne mięso ze specjalnego pionowego rożna. Ale można ją w łatwy sposób przygotować w domu. Potrzebny będzie tylko piekarnik i foremka keksowa. Oto przepis na domowy kebab z 4 składników: kurczaka, przypraw, oleju i odrobiny mąki ziemniaczanej. Po prostu pychota!
Czy mogę użyć innego mięsa do shaormy?
Zamiast filetu z udek kurczaka, można użyć piersi. Jeśli przygotowujesz kebab z piersi kurczaka, to koniecznie należy skrócić czas pieczenia. W przypadku filetu z piersi drobiowej wystarczy piec shoarmę przez 45 minut.
Jak przyprawić shaormę?
Na polskim rynku jest wiele dobrze skomponowanych przypraw do shaormy, gyrosa, czy kebabu. Ale jeśli nie chcesz z nich korzystać, przygotuj samodzielnie mieszankę mielonych przypraw. Tradycyjnie przyprawa do shaormy zawiera mielony: kmin, kardamon, cynamon, kurkumę oraz papryki słodką i ostrą.
Z czym podawać shaormę?
Shaormę, czyli kawałki przyrumienionego mięsa podaje się zawinięte w płaskie pieczywo. Koniecznie z dodatkami. W moim domu lubimy marynowaną rzodkiew, marchewkę, do tego sałatę, ogórki i pomidory. Ale ty możesz wybrać inne warzywa. Nie zapomnij o jogurtowym sosie czosnkowym. Lub innym przyjemnym sosowym dodatku.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości
- 6 łyżeczek przyprawy do gyrosa lub kebabu
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 forma keksowa o długości około 30 cm lub 2 mniejsze
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każdy filet z udka pokroić na 3 kawałki.
- Wymieszać przyprawę do gyrosa lub kebabu z mąką ziemniaczaną i olejem.
- Mięso z udek zalać mieszaniną przypraw i oleju. Wymieszać, tak aby każdy kawałek mięsa był dobrze pokryty przyprawami.
- Formę keksową posmarować olejem. Mięso układać w formie kawałek obok kawałka, na zakładkę i dość ściśle. Na koniec dobrze ugnieść mięso, dociskając od góry.
- Wstawić formę z mięsem do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 1 godzinę.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Następnie wyjąć mięso z formy i kroić w cienkie paseczki.
- Podawać w bułce, placku lub z ryżem i świeżymi warzywami.