Z tego ciasta robię najlepszą świąteczną przekąskę. Drożdżowa choinka zachwyca wyglądem i smakiem
Dieta wegetariańska
Jaką potrawą można zaskoczyć bliskich podczas świąt Bożego Narodzenia? Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Smakowita choinka drożdżowa, która skrywa pyszną niespodziankę, zauroczy wyglądem i zachwyci smakiem. Tę zaskakującą przekąskę robi się łatwo, a efekt końcowy powala. Poznajcie prosty przepis na wyborną choinkę drożdżową.
Z czego zrobić choinkę drożdżową?
Drożdżowa choinka to rodzaj odrywanego chlebka. Aby upiec tę wyśmienitą przekąskę na Boże Narodzenie, potrzebne są proste produkty. Wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok. To podstawowe artykuły spożywcze, które wykorzystuje się nie tylko do wypieków. Lista składników jest w miarę krótka. Aż trudno uwierzyć, że tylko te produkty są niezbędne, aby zrobić pyszną i aromatyczną choinkę drożdżową.
Sekretem jest smaku jest nie tylko puszyste ciasto drożdżowe. Każdy kawałek skrywa smaczną niespodziankę. W środku drożdżowej choinki znajduje się włoski ser mozzarella w wersji mini, który przyjemne roztapia się w trakcie pieczenia.
Co jest potrzebne, aby zrobić domową choinkę drożdżową na Boże Narodzenie? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- mąka pszenna
- włoski ser mozzarella w wersji mini
- mleko
- drożdże – świeże lub instant
- jajka
- cukier
- masło
- sól
Jak zrobić choinkę drożdżową?
Efektowna choinka drożdżowa to doskonała świąteczna przekąska, którą robi się łatwo. Należy jednak pamiętać, że ciasto drożdżowe rządzi się swoimi prawami. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy wcześniej wyjąć je z lodówki. Mleko trzeba podgrzać. Powinno być ciepłe, ale niegorące.
Jak więc upiec pyszną choinkę drożdżową z mozzarellą, która zachwyci podczas świąt Bożego Narodzenia? Z tym przepisem jest to łatwe, a smaczna choinka zawsze się udaje.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
- 3. krok – uformowanie z ciasta kulek i nadzianie ich mini mozzarellą
- 4. krok – ułożenie kulek w kształt choinki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- 5. krok – upieczenie drożdżowej choinki w piekarniku
Jak podawać drożdżową choinkę?
Pełna smaku choinka z ciasta drożdżowego to świetna przekąska na święta Bożego Narodzenia. Robi wrażenie już samym wyglądem, a po pierwszym kęsie można się w niej zakochać. Z czym podawać taką pyszną choinkę drożdżową? Najlepszym dodatkiem jest domowe masło czosnkowe, które idealnie łączy się z wytrawnym ciastem drożdżowym. Choinka z ciasta drożdżowego dobrze łączy się też z masłem ziołowym.
To podstawowy przepis na choinkę drożdżową. Do ciasta można dodać różne przyprawy i suszone zioła, które podkręcą smak tej świątecznej przekąski. Sprawdzą się zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn czy majeranek. Można dodać także kurkumę, która nada pięknego koloru. Przed podaniem choinkę można posypać posiekaną natką pietruszki lub bazylią.
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 170 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży (7 g suszonych)
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo:
- 16 kulek mini mozzarelli
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki, wlać mleko i wsypać cukier. Wymieszać, rozcierając drożdże.
- Do misy miksera wsypać mąkę i sól. Wlać zaczyn drożdżowy i wbić jajko. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wymieszać, a następnie wyrobić mikserem na gładkie i elastyczne ciasto.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką pszenną. Chwilę wyrabiać ręcznie, a następnie podzielić na 16 równych kawałków.
- Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, ułożyć kulkę mini mozzarelli i zlepić. Uformować kulę.
- Kule drożdżowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kształt choinki. Odstawić do drugiego wyrośnięcia na 20 minut, a następnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut, aż choinka nabierze złotego koloru.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia z dodatkiem domowego masła czosnkowego.