Z suszonych grzybów robię wyborny kawior. To efektowna przekąska na każdą okazję

kawior grzybowy
Autor: Shutterstock Weź suszone grzyby i kilka tanich składników. W mig przyrządzisz tę zjawiskową przekąskę.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Suszone grzyby to pyszny i aromatyczny dodatek do wielu różnych dań. Mało kto wie, że to doskonały składnik wybornej przekąski, którą z powodzeniem można nazwać grzybowym kawiorem. To efektowny dodatek o głębokim smaku do chrupiącej bagietki czy grzanek. Zobaczcie, jak wykorzystać suszone grzyby i przyrządzić z nich znakomity kawior.

Z czego zrobić kawior grzybowy?

Kawior grzybowy to nowość wśród przepisów z wykorzystaniem suszonych grzybów. Ta wyborna przekąska smakuje jak z najlepszej restauracji. Jest pyszna i aromatyczna. Aż trudno uwierzyć, że do jej przygotowania wykorzystuje się tylko kilka składników, które są łatwo dostępne w wielu sklepach. Jeżeli sami zbieracie grzyby w lesie, na pewno macie ich zapas w formie suszonej.

Co jest potrzebne, aby zrobić domowy kawior grzybowy? Tę znakomitą pastę robi się z pięciu składników i dwóch popularnych przypraw, które każdy ma w domu. Lista składników jest więc krótka i znalazły się na niej takie artykuły spożywcze jak:

  • suszone grzyby
  • cebula
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić kawior grzybowy?

Przepis na kawior z suszonych grzybów wcale nie jest taki skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. Przygotowanie jest łatwe, ale wymaga nieco czasu. Należy pamiętać, aby suszone grzyby wcześniej namoczyć.

Jak więc przyrządzić rewelacyjny kawior z suszonych grzybów leśnych? Z tym przepisem jest łatwe i przyjemne. W tracie przygotowań po całym domu unosi się piękny grzybowy aromat, który nęci kubki smakowe.

  • 1. krok – namoczenie suszonych grzybów
  • 2. krok – ugotowanie suszonych grzybów
  • 3. krok – podsmażenie cebuli i ugotowanych grzybów
  • 4. krok – połączenie składników i doprawienie grzybowego kawioru

Jak podawać kawior grzybowy?

Przepis na tę znakomitą przekąskę, w której suszone grzyby grają rolę pierwszoplanową, warto zapisać. Kawior grzybowy sprawdzi się na każdą okazję. Można podać go jako przystawkę przed obiadem, na kolację czy jako pyszną przekąskę na imprezie. Idealnym dodatkiem są kromki bagietki lub chrupiące grzanki. Kawior pięknie prezentuje się na krakersach.

Kawior z suszonych grzybów ma też inne zastosowanie. To dobry farsz do krokietów, naleśników, ciasta francuskiego czy nawet pierogów, które zaskoczą bliskich w czasie wigilijnej kolacji.

SKŁADNIKI

  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby namoczyć i odstawić, żeby zmiękły. Następnie odcedzić i ugotować do miękkości.
  • Ugotowane grzyby odcedzić i odstawić do ostygnięcia, a następnie posiekać. Przełożyć do miski.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać grzyby i wsypać natkę pietruszki. Smażyć, aż woda odparuje, a grzyby zaczną się lekko rumienić. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Smażone grzyby z cebulą przełożyć do miski. Wlać oliwę z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa i przekąskę na różne okazje.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej