Weź ciasto francuskie, ser i pesto. Ta chrupiąca przekąska pobije każdy kubek smakowy
Dieta wegetariańska
Szukacie przepisu na pyszną, efektowną i szybką przekąskę? Chrupiące paluchy z ciasta francuskiego smakują obłędnie i są bardzo łatwe. Przygotowanie tej znakomitej przekąski zajmuje tylko kilka chwil, a efekt smakowy zachwyca. Wystarczy kilka prostych składników i po kwadransie obłędnie chrupiące paluchy są gotowe. Jak je zrobić? Poznajcie sprawdzony przepis na tę doskonałą domową przekąskę.
Z czego zrobić chrupiące paluchy?
Aby przyrządzić pyszne i aromatyczne paluchy francuskie, wystarczy kilka produktów, które są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Lista składników jest krótka. Znalazło się na niej sześć artykułów spożywczych oraz trzy popularne przyprawy, które zawsze są w domu. Wszystkie składniki są do kupienia przez cały rok.
Co więc jest niezbędne, aby upiec wyśmienite i przyjemnie chrupiące paluchy? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- ciasto francuskie
- sos pesto z bazylii
- żółty ser
- jajko
- natka pietruszki
- sezam lub czarnuszka
- przyprawy – oregano, sól, pieprz
Jak zrobić chrupiące paluchy z ciasta francuskiego?
Przepis na tę smaczną i chrupiącą przekąskę z ciasta francuskiego jest bardzo łatwy. Sprawdzi się w sytuacji, kiedy brakuje pomysłu na wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego, które leży w lodówce. Przygotowanie nie wymaga też wielu godzin w kuchni. Chrupiące paluchy z serem i sosem pesto robi się w kilka minut. Resztę pracy wykona piekarnik. Ciasto francuskie należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu nie będzie się kruszyć i nie połamie się podczas rozwijania.
Jak więc przyrządzić najlepszą przekąskę z ciasta francuskiego w postaci chrupiących paluchów? Z tym przepisem jest to łatwe i przyjemne.
- 1. krok – przekrojenie ciasta francuskiego na dwie równe części
- 2. krok – posmarowanie jednego płata sosem pesto, posypanie startym serem i doprawienie
- 3. krok – przykrycie drugim płatem ciasta francuskiego, pokrojenie w paski i skręcenie kawałków
- 4. krok – ułożenie paluchów na blasze, posmarowanie ich jajkiem i posypanie sezamem lub czarnuszką
- 5. krok – upieczenie chrupiących paluchów z ciasta francuskiego w piekarniku
Jak podawać chrupiące paluchy z ciasta francuskiego?
Ta pyszna przekąska w postaci chrupiących paluchów wypełnionych serem i sosem pesto sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Dzięki temu, że składniki są w sklepach bez względu na porę roku, paluchy można robić na każdą okazję i w lecie, i w zimie. To pomysł na przekąskę na imprezę, na mecz czy filmowy wieczór z przyjaciółmi. Chrupiące paluchy można też serwować jako przystawkę przed rodzinnym obiadem czy na kolację. Świetnie smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego, pomidorowego czy dipu na bazie jogurtu. Przepis na chrupiące paluchy z ciasta francuskiego warto zapisać, ponieważ nie raz będziecie do niego wracać.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g startego sera żółtego
- 3 łyżki zielonego sosu pesto
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki sezamu lub czarnuszki
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
dodatkowo:- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół.
- Jedną z części posmarować sosem pesto. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
- Posypać żółtym serem i posiekaną natką pietruszki.
- Przykryć drugim płatem ciasta francuskiego i pokroić na paski o szerokości około 3 cm. Każdy pasek skręcić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Podawać jako przekąskę lub dodatek do sałatek czy innych dań.