Weź ciasto francuskie, ser i pesto. Ta chrupiąca przekąska pobije każdy kubek smakowy

chrupiące paluchy z ciasta francuskiego
Autor: Shutterstock Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i nadziej tymi składnikami. Tak dobrej przekąski jeszcze nie jadłeś.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Szukacie przepisu na pyszną, efektowną i szybką przekąskę? Chrupiące paluchy z ciasta francuskiego smakują obłędnie i są bardzo łatwe. Przygotowanie tej znakomitej przekąski zajmuje tylko kilka chwil, a efekt smakowy zachwyca. Wystarczy kilka prostych składników i po kwadransie obłędnie chrupiące paluchy są gotowe. Jak je zrobić? Poznajcie sprawdzony przepis na tę doskonałą domową przekąskę.

Z czego zrobić chrupiące paluchy?

Aby przyrządzić pyszne i aromatyczne paluchy francuskie, wystarczy kilka produktów, które są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Lista składników jest krótka. Znalazło się na niej sześć artykułów spożywczych oraz trzy popularne przyprawy, które zawsze są w domu. Wszystkie składniki są do kupienia przez cały rok.

Co więc jest niezbędne, aby upiec wyśmienite i przyjemnie chrupiące paluchy? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • ciasto francuskie
  • sos pesto z bazylii
  • żółty ser
  • jajko
  • natka pietruszki
  • sezam lub czarnuszka
  • przyprawy – oregano, sól, pieprz

Jak zrobić chrupiące paluchy z ciasta francuskiego?

Przepis na tę smaczną i chrupiącą przekąskę z ciasta francuskiego jest bardzo łatwy. Sprawdzi się w sytuacji, kiedy brakuje pomysłu na wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego, które leży w lodówce. Przygotowanie nie wymaga też wielu godzin w kuchni. Chrupiące paluchy z serem i sosem pesto robi się w kilka minut. Resztę pracy wykona piekarnik. Ciasto francuskie należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu nie będzie się kruszyć i nie połamie się podczas rozwijania.

Jak więc przyrządzić najlepszą przekąskę z ciasta francuskiego w postaci chrupiących paluchów? Z tym przepisem jest to łatwe i przyjemne.

  • 1. krok – przekrojenie ciasta francuskiego na dwie równe części
  • 2. krok – posmarowanie jednego płata sosem pesto, posypanie startym serem i doprawienie
  • 3. krok – przykrycie drugim płatem ciasta francuskiego, pokrojenie w paski i skręcenie kawałków
  • 4. krok – ułożenie paluchów na blasze, posmarowanie ich jajkiem i posypanie sezamem lub czarnuszką
  • 5. krok – upieczenie chrupiących paluchów z ciasta francuskiego w piekarniku

Jak podawać chrupiące paluchy z ciasta francuskiego?

Ta pyszna przekąska w postaci chrupiących paluchów wypełnionych serem i sosem pesto sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Dzięki temu, że składniki są w sklepach bez względu na porę roku, paluchy można robić na każdą okazję i w lecie, i w zimie. To pomysł na przekąskę na imprezę, na mecz czy filmowy wieczór z przyjaciółmi. Chrupiące paluchy można też serwować jako przystawkę przed rodzinnym obiadem czy na kolację. Świetnie smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego, pomidorowego czy dipu na bazie jogurtu. Przepis na chrupiące paluchy z ciasta francuskiego warto zapisać, ponieważ nie raz będziecie do niego wracać.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g startego sera żółtego
  • 3 łyżki zielonego sosu pesto
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki sezamu lub czarnuszki
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół.
  • Jedną z części posmarować sosem pesto. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
  • Posypać żółtym serem i posiekaną natką pietruszki.
  • Przykryć drugim płatem ciasta francuskiego i pokroić na paski o szerokości około 3 cm. Każdy pasek skręcić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Podawać jako przekąskę lub dodatek do sałatek czy innych dań.
Pesto – prosty sos, który podbił świat
Anna Szulc-Górska
więcej