Upiekłam kapuśniaczki według przepisu Ani Starmach i wszyscy prosili o dokładkę. Idealne ciasto i przepyszny farsz

Upiekłam kapuśniaczki według przepisu Ani Starmach i wszyscy prosili o dokładkę. Idealne ciasto i przepyszny farsz
Autor: Shutterstock / Facebook Anna Starmach Upiekłam kapuśniaczki według przepisu Ani Starmach i wszyscy prosili o dokładkę. Idealne ciasto i przepyszny farsz
łatwy
30 min
12

Ania Starmach podzieliła się na swoim blogu przepisem na kapuśniaczki w wersji bezmięsnej. To idealny dodatek do barszczu, ale także świetna przekąska na ciepło. Proste w wykonaniu, smaczne i uniwersalne – będą ozdobą każdego stołu, zarówno podczas Wigilii, jak i na sylwestrowej imprezie.

Kapuśniaczki Ani Starmach – idealny dodatek do barszczu

Kapustą z grzybami owiniętą w chrupiące ciasto francuskie to kwintesencja tradycyjnego smaku w nowoczesnym wydaniu. Kapuśniaczki Ani Starmach, dzięki prostocie wykonania, z łatwością przygotujesz na świąteczne spotkania lub jako przekąskę na sylwestra. Podane z gorącym barszczem zachwycą wszystkich gości.

Kapuśniaczki na każdą okazję

Jeśli szukasz bezmięsnej alternatywy na świąteczny stół, ten przepis sprawdzi się doskonale. Ania Starmach proponuje klasyczne połączenie kiszonej kapusty i grzybów w połączeniu z delikatnym ciastem francuskim. Te kapuśniaczki świetnie smakują zarówno świeżo upieczone, jak i odgrzane.

Zobacz również przepisy Ewy Wachowicz:

Grzyby marynowane według Ewy Wachowicz. Skorzystaj z jej wskazówek i stwórz doskonały dodatek do zimowych dań

Ewa Wachowicz wprowadza rewolucję w sałatce Cezar. Ten dodatek to prawdziwy game-changer

Tak robię najlepszy domowy ketchup. Przepis Ewy Wachowicz to mistrzostwo świata

Ewa Wachowicz zdradza przepis na kiszok. Smak Kujaw, jakiego nie znacie

Placki ziemniaczane - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje

Jak zrobić kapuśniaczki Ani Starmach?

Przygotowanie kapuśniaczków jest niezwykle proste. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć przekąskę, która zachwyci smakiem i aromatem. Gotowe w zaledwie kilka kroków, będą ozdobą stołu na każdą okazję.

Szybkie kapuśniaczki z kiszoną kapustą i grzybami

SKŁADNIKI

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 80 g pieczarek
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l wody
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 2,5–3 godziny.
  • Grzyby mocz w wodzie przez 2 godziny, następnie odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj przez 1 godzinę.
  • Kapustę i grzyby drobno posiekaj.
  • Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju.
  • Po zeszkleniu dodaj kapustę i grzyby. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto francuskie podziel na trzy równe części.
  • Na każdej ułóż farsz i zwiń w rulon. Rulony pokrój na małe kawałki, posmaruj jajkiem i ułóż na blasze.
  • Piecz w temperaturze 190°C przez 20 minut.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej