To najlepszy sos do zielonych szparagów. Robię go w 10 minut z tego aromatycznego sera

Dieta wegetariańska
Jeżeli lubicie szparagi, koniecznie sprawdźcie ten przepis. Zielone szparagi podane z sosem z sera pleśniowego to efektowne małe danie, które oczaruje wyglądem i zachwyci smakiem. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a wrażenie smakowe przechodzą najśmielsze oczekiwania. Poznajcie genialny przepis na wyborne szparagi w aromatycznym sosie z sera pleśniowego.
Jaki sos jest najlepszy do szparagów?
W serwisach kulinarnych i na blogach można znaleźć mnóstwo przepisów na szparagi. Najlepiej jednak smakują podane z sosem. W tym przepisie zielone szparagi podaje się w aromatycznym sosie przyrządzonym z sera pleśniowego. Te sezonowe warzywa idealnie komponują się z ostrym smakiem sera. To znakomita i efektowna przekąska, przystawka czy kolacja, która podbije niejedno podniebienie.
Szparagi w sosie z sera pleśniowego – składniki
Wbrew pozorom do przygotowania aromatycznego sosu do zielonych szparagów nie są potrzebne wyszukane produkty. Można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym przez cały rok. Niestety, szparagi są warzywem sezonowym i można je dostać tylko od połowy kwietnia do końca czerwca. Nie są dostępne zbyt długo, dlatego warto korzystać z sezonu, ile się da.
Z czego więc zrobić wyborne i efektowne szparagi w kremowym sosie? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:
- zielone szparagi
- śmietana kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc.
- mleko
- ser pleśniowy
- mleko
- masło
- sok z cytryny
- biały pieprz
Jak zrobić sos serowy do szparagów?
Przepis na sos z sera pleśniowego do szparagów nie jest trudny. Przygotowanie to tylko kilka nieskomplikowanych kroków, z którymi poradzą sobie nie tylko fani tych sezonowych warzyw. Zaletą tego przepisu jest to, że sos robi się z kilku prostych składników. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku.
Jak zrobić sos z sera pleśniowego do zielonych szparagów? Ten pyszny dodatek robi się bardzo łatwo, a przygotowanie nie wymaga długiego czasu. Pamiętajcie, że sosu nie trzeba dodatkowo dosalać. Ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony. Oczywiście, trzeba też ugotować szparagi.
- 1. krok – podgrzanie śmietanki
- 2. krok – roztopienie sera pleśniowego w śmietance
- 3. krok – dodanie pozostałych składników i przypraw
- 4. krok – podgrzewanie sosu z sera pleśniowego, aż stanie jednolity
SKŁADNIKI
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g sera pleśniowego
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta białego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końce.
- Ugotować w wodzie z solą i cukrem przez 5 minut. Odcedzi i ostawić.
- Do rondelka wlać śmietankę i podgrzać. Uważać, aby jej nie zagotować.
- Dodać pokrojony w małą kostkę ser pleśniowy. Mieszać, aż ser się roztopi i połączy ze śmietanką.
- Dodać masło i wlać mleko oraz sok z cytryny. Doprawić białym pieprzem. Podgrzewać i mieszać, aż powstanie jednolity sos.
- Szparagi ułożyć na talerzu i skropić sosem.
- Podawać jako przystawkę, przekąskę, dodatek do dania głównego lub na kolację.