To najlepszy sos do zielonych szparagów. Robię go w 10 minut z tego aromatycznego sera

zielone szparagi w sosie z sera pleśniowego
Autor: Shutterstock Zielone szparagi podaj z sosem z tego sera. To połączenie smaków podbije niejedno podniebienie.
łatwy
10 min
2

Dieta wegetariańska

Jeżeli lubicie szparagi, koniecznie sprawdźcie ten przepis. Zielone szparagi podane z sosem z sera pleśniowego to efektowne małe danie, które oczaruje wyglądem i zachwyci smakiem. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a wrażenie smakowe przechodzą najśmielsze oczekiwania. Poznajcie genialny przepis na wyborne szparagi w aromatycznym sosie z sera pleśniowego.

Jaki sos jest najlepszy do szparagów?

W serwisach kulinarnych i na blogach można znaleźć mnóstwo przepisów na szparagi. Najlepiej jednak smakują podane z sosem. W tym przepisie zielone szparagi podaje się w aromatycznym sosie przyrządzonym z sera pleśniowego. Te sezonowe warzywa idealnie komponują się z ostrym smakiem sera. To znakomita i efektowna przekąska, przystawka czy kolacja, która podbije niejedno podniebienie.

Szparagi w sosie z sera pleśniowego – składniki

Wbrew pozorom do przygotowania aromatycznego sosu do zielonych szparagów nie są potrzebne wyszukane produkty. Można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym przez cały rok. Niestety, szparagi są warzywem sezonowym i można je dostać tylko od połowy kwietnia do końca czerwca. Nie są dostępne zbyt długo, dlatego warto korzystać z sezonu, ile się da.

Z czego więc zrobić wyborne i efektowne szparagi w kremowym sosie? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:

  • zielone szparagi
  • śmietana kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc.
  • mleko
  • ser pleśniowy
  • mleko
  • masło
  • sok z cytryny
  • biały pieprz

Jak zrobić sos serowy do szparagów?

Przepis na sos z sera pleśniowego do szparagów nie jest trudny. Przygotowanie to tylko kilka nieskomplikowanych kroków, z którymi poradzą sobie nie tylko fani tych sezonowych warzyw. Zaletą tego przepisu jest to, że sos robi się z kilku prostych składników. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku.

Jak zrobić sos z sera pleśniowego do zielonych szparagów? Ten pyszny dodatek robi się bardzo łatwo, a przygotowanie nie wymaga długiego czasu. Pamiętajcie, że sosu nie trzeba dodatkowo dosalać. Ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony. Oczywiście, trzeba też ugotować szparagi.

  • 1. krok – podgrzanie śmietanki
  • 2. krok – roztopienie sera pleśniowego w śmietance
  • 3. krok – dodanie pozostałych składników i przypraw
  • 4. krok – podgrzewanie sosu z sera pleśniowego, aż stanie jednolity

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g sera pleśniowego
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta białego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końce.
  • Ugotować w wodzie z solą i cukrem przez 5 minut. Odcedzi i ostawić.
  • Do rondelka wlać śmietankę i podgrzać. Uważać, aby jej nie zagotować.
  • Dodać pokrojony w małą kostkę ser pleśniowy. Mieszać, aż ser się roztopi i połączy ze śmietanką.
  • Dodać masło i wlać mleko oraz sok z cytryny. Doprawić białym pieprzem. Podgrzewać i mieszać, aż powstanie jednolity sos.
  • Szparagi ułożyć na talerzu i skropić sosem.
  • Podawać jako przystawkę, przekąskę, dodatek do dania głównego lub na kolację.
Przepis na obiad: zielone szparagi z parmezanem
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej