Tatar śledziowy najprostszy: jak zrobić?
2021-11-23
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Tatar śledziowy to coroczny hit na wielu świątecznych stołach. Do łask przywróciła go Magda Gessler. Jeśli jednak nie odpowiada ci jej przepis - skorzystaj z naszego - na najprostszego tatara śledziowego - wiedz, że jest to stara wypróbowana receptura, bo tatar ze śledzi gościł na polskich stołach już 100 lat temu!
SKŁADNIKI
- 4 filety ze śledzi świeżych (lub solonych)
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ze świeżych filetów ze śledzi zdjąć skórę. (Jak rozpoznać świeżego śledzia? Sprawdź TUTAJ.)
- Filety posiekać bardzo drobno. Jeśli nie dysponujemy bardzo świeżymi surowymi rybami, możemy użyć solonych ryb - uprzednio je mocząc, aby nie były zbyt słone.
- Posiekaną rybę wymieszać z doskonałą oliwą i posiekanym szczypiorkiem.
- Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Polecamy także:
Tatar z pieczarek i śledzików anchois
Śledzie z marchewką i selerem naciowym