TATAR z pieczarek i śledzików anchois [PYSZNA PRZEKĄSKA]

TATAR z pieczarek i śledzików anchois [PYSZNA PRZEKĄSKA]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

TATAR z pieczarek i śledzików anchois [PYSZNA PRZEKĄSKA]

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tatar z pieczarek i śledzi to ciekawa propozycja na przystawkę dla tych, którzy nie lubią surowego mięsa, albo uwielbiają świeże ryby. Jak go przygotować? Podajemy dobry przepis.

Składniki

  • 600 g pieczarek

  • 1 cebula

  • natka pietruszki

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 5-6 małych śledzików anchois

  • 2 łyżki musztardy

  • 2 nieduże ogórki kwaszone

  • sok z połowy cytryny

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • olej rzepakowy

  • pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki oczyść i bardzo drobno pokrój. Zalej sokiem z cytryny i octem i odstaw do zamarynowania.

  • Pozostałe składniki pokrój w niewielką kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, skrój także natkę pietruszki.

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj razem z zamarynowanymi pieczarkami. Przełóż zawartość do miseczki wyłożonej folią spożywczą i dobrze dociśnij z wierzchu. Wstaw do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Przed podaniem odwróć do góry dnem na talerzu i zdejmij folię. Udekoruj listkami natki pietruszki.

Ocena: 3,2